PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS demana al Govern que no augmenti les tarifes elèctriques

La formació insta l’Executiu a implementar mesures per reduir el preu dels carburants

Per Lídia López

Pere Baró i Pere López, instants abans de començar la seva compareixença.
Pere Baró i Pere López, instants abans de començar la seva compareixença. | L. L.

El Partit Socialdemòcrata (PS) s’oposa fermament a qualsevol increment de les tarifes elèctriques per part de FEDA. En una roda de premsa celebrada ahir, el president del PS, Pere López, i el secretari d’organització socialdemòcrata, Pere Baró, van exposar la preocupació de la formació per l’actual context econòmic de les famílies andorranes, definint la situació com «la pitjor crisi de poder adquisitiu al país», segons López, pel fet que aquest augment de la llum coincidirà amb un elevat preu dels lloguers i l’increment dels carburants. I de fet, en la compareixença, també van demanar accions per frenar l’escalada del cost del darrer.

«Estem preocupats perquè DA augmenti la pressió a les famílies», va exposar Baró, que va considerar que «les accions del Govern ofeguen la ciutadania». En aquest sentit, el president del PS va reclamar que, «com a ens públic, FEDA hauria d’estar al servei de la població», i va etzibar que les xifres que aleshores s’havien esmentat –al voltant del 25%– eren «un percentatge grotesc», afegint que «no sé com no els fa vergonya tan sols plantejar-lo».

D’aquesta manera, els socialdemòcrates van proposar que FEDA s’endeuti «transitòriament» per tal de continuar assumint els increments globals del preu de la llum, argumentant que pel seu caràcter monopolista, «no té perill de fallida». A més, López també va criticar el fet que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, «s’ha omplert la boca de dir que no pujaran les tarifes enguany, i quan no fa ni tres mesos, volen incrementar-les un 25%».

Paral·lelament, el president del PS va assegurar que amb l’Executiu actual, «FEDA s’ha convertit en un objecte polític al servei de l’actual Govern», lamentant que la companyia «ha esdevingut la seva oficina de col·locació de persones afins». Això, sumat al fet que «la nova forma d’organització ha fet créixer l’organigrama per dalt, s’han creat filials, i les inversions no han estat transparents», portaran al PS a demanar explicacions sobre la gestió de FEDA.

Més tard, la mateixa Calvó va respondre a les paraules de López, en la seva compareixença posterior al Consell de Ministres, que la proposta socialdemòcrata té una «visió electoralista», i va remarcar que FEDA ja assumeix una part de la despesa. A la vegada, el ministre Portaveu, Eric Jover, va titllar de «bajanada de cafè», els arguments del president del PS sobre la gestió de la companyia, animant-lo a no voler treure «rèdit polític» de la situació i a deixar de banda el «populisme».

Inacció amb els carburants

En la mateixa roda de premsa, Baró i López van condemnar que el Govern no ha pres cap acció contundent per atacar l’escalada del preu dels hidrocarburs. Així, posant d’exemple les mesures dels països veïns, van animar el Govern a implementar reduccions directes, al·legant que a Andorra hi ha marge impositiu per rebaixar el preu.

Finalment, qüestionat per la premsa sobre la pregunta feta per la majoria al Govern respecte dels contractes de serveis lingüístics, López va exposar que ja no cal que ells també la presentin. Tot i això, es va mostrar «sorprès» per aquesta acció, pel fet que «des de la majoria deixen en evidència i gairebé en ridícul al cap de Govern, demanant una informació que fa pocs dies es va negar a facilitar».

PUBLICITAT
PUBLICITAT