PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La mascareta segueix present, malgrat que ja no és obligatòria

Alguns ciutadans creuen que és aviat per tornar a la normalitat

Per Anna Casanova

Persones caminen pel centre comercial Illa Carlemany sense la mascareta.
Persones caminen pel centre comercial Illa Carlemany sense la mascareta. | Carles Rull.

El Ministeri de Salut va anunciar dilluns l’aixecament de l’obligatorietat de la mascareta als interiors. Aquesta és l’última mesura sanitària que quedava vigent al país i ara, gràcies al pla de vacunació i a la reducció de les hospitalitzacions els ciutadans poden també anar sense mascareta als establiments d’oci nocturn, a totes les activitats esportives i culturals, als establiments de restauració i als centres educatius.

No obstant això, hi ha una sèrie d’espais on aquestes no s’han eliminat, com per exemple a l’hospital, les cases pairals i els centres sociosanitaris, on s’haurà de continuar utilitzant el model FFP2 a causa de la vulnerabilitat dels malalts, de les persones grans i dels treballadors exposats.

D’una banda, aquesta mesura ha estat esperada per molts. Un venedor al detall d’una botiga de l’avinguda Carlemany, Javier Velasco, afirma que «està bé treure la mesura, sobretot ara que ja no hi ha tants contagis. Agraeixo poder tornar a respirar bé, sentir-me més lliure i, sobretot, tornar a veure la cara de les persones, ja que penso que era el pitjor que havíem perdut». 

D’altra banda, alguns encara dubten sobre si aquesta ha sigut la millor solució. Una resident andorrana, Samy Souza, opina, «jo continuaré portant-la perquè crec que és massa d’hora per tornar a la normalitat, ja no perquè tingui por, sinó per respecte als altres». Una venedora d’un supermercat del país, Lourdes Gonzalves, coincideix amb aquesta posició, «per precaució me la poso, sobretot si hi ha molta gent, perquè encara tinc una mica de por  si estic davant del públic». 

A partir d’aquesta setmana, la responsabilitat recau en la voluntat de cadascú. Les botigues, però continuaran mantenint algunes mesures minoritàries de precaució. Segons una dependenta d’una botiga, Aideta Rieta, «ahir ens van avisar que ja podem treure els cartells d’avís i de distància de seguretat». Velasco també confessa que «es continua utilitzant el gel hidroalcohòlic tant per als clients com per als treballadors, i també es desinfecten els productes manipulats per qualsevol de nosaltres».

Actualment, el 74,8% de la població té almenys una dosi de la vacuna contra la covid-19 i la malaltia ja no suposa una greu amenaça per a la majoria. No obstant això, la pandèmia no ha desaparegut del tot i continuarem veient mascaretes als interiors i al carrer. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT