PUBLICITAT

Andorra la Vella

Afers Exteriors fixa en 250 els refugiats que pot acollir el país

Actualment n’hi ha 244 al registre, 75 dels quals són menors, amb 41 escolaritzats

Per Albert Belis

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir en roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | Govern d’Andorra

El Ministeri d’Afers Exteriors ha decidit fixar el topall de refugiats provinents de la guerra a Ucraïna en 250 persones, segons va revelar ahir la ministra Maria Ubach durant la presentació del Decret pel qual s’estableix el procediment per a l’acollida i el sojorn de les persones desplaçades que es va aprovar en Consell de Ministres extraordinari. El portaveu del Govern, Eric Jover, va afirmar que «aquest llindar, que és generós però gestionable, es pot modificar, no tanquem la porta, però hem d’ampliar amb certa gradualitat per oferir bones condicions». Jover va aclarir que el contingent està «molt per sobre» de la capacitat del Principat, i va posar com a exemple França, amb 30.000 refugiats, i Catalunya, amb 8.000, unes ràtios més baixes que Andorra.

Actualment, segons van revelar els dos ministres, hi ha 244 persones inscrites al registre de refugiats, 80 dels quals són homes (la majoria grans) i 164 dones. Dels 244 totals, 75 són menors, amb 41 que ja estan escolaritzats als tres sistemes educatius del país. Ubach, per la seva banda, va explicar que «estem en contacte amb l’Acnur, que des de la seva seu de Madrid fa el seguiment de la situació a Andorra», i també va afegir que el Govern està obert a coordinar-se amb els països veïns en la gestió dels refugiats, sobretot si arribessin més persones que les que Andorra té la capacitat d’acollir.

Els refugiats, que hauran d’acreditar la vacunació contra la covid-19 abans d’entrar al país (o vacunar-se a Andorra), podran beneficiar-se de l’acolliment familiar o del permís de sojorn i treball (per un període de dos anys), així com de les quotes d’immigració, ja que actualment encara hi ha 400 places vacants. Segons Jover, «som un país d’integració ràpida, ja que necessitem mà d’obra, i per això els adults es poden integrar al teixit laboral amb relativa facilitat». 
El decret inclou la creació d’un grup de treball interministerial, un pla d’acollida i acompanyament, un fons solidari amb contribucions de la societat andorrana, el dret a l’educació dels menors durant el període d’estada, tenir accés al Servei d’Ocupació per part dels adults en edat de treballar i l’acolliment lingüístic. 

L’accés a l’assistència sanitària també queda garantida. Durant el temps en què no es disposi de les autoritzacions d’immigració corresponents, el Servei d’Urgències del SAAS proveirà l’assistència oportuna de manera gratuïta, mentre que un cop els refugiats obtinguin el permís de sojorn i treball podran afiliar-se a la CASS i gaudir de les prestacions que ofereix la seguretat social.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT