PUBLICITAT

Andorra la Vella

Adeu a la mascareta

Salut elimina l’obligatorietat en espais interiors, excepte a l’hospital, cases pairals i centres sociosanitaris

Per Albert Belis

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ahir en roda de premsa a l’edifici administratiu.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ahir en roda de premsa a l’edifici administratiu. | Govern d’Andorra

En un context de millora progressiva de la pandèmia de coronavirus en els darrers mesos i setmanes, a Europa en general i a Andorra en particular, sobretot gràcies al pla de vaccinació, el Ministeri de Salut va anunciar ahir, després de la celebració d’un Consell de Ministres extraordinari per abordar aquesta qüestió, l’aixecament de l’obligatorietat de portar la mascareta en espais interiors en la majoria dels casos. Cal recordar que fa gairebé dos mesos el Govern ja va decidir treure l’obligatorietat en els espais exteriors.

«Creiem que no haurem de fer un pas enrere amb aquesta decisió, ja que la situació és prou estable, amb els indicadors epidemiològics i sanitaris que continuen mostrant una millora en l’evolució de la pandèmia que ens permet flexibilitzar les mesures existents, però estem en constant evolució i avaluació», va afirmar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en absència del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que dijous deixa el càrrec i serà substituït per Albert Font.

L’eliminació de la mascareta en espais interiors presenta algunes excepcions, com és el cas dels hospitals, centres sanitaris i sociosanitaris i cases pairals, on caldrà continuar utilitzant proteccions FFP2. «Pràcticament tornem a la situació prepandèmia», va assegurar Mas. Ara bé, es continua recomanant a les persones vulnerables –per edat o per factors de risc–, als no immunitzats, als que viuen o visiten persones vulnerables, als que tinguin símptomes respiratoris i als que estan en vigilància passiva per ser contacte d’un positiu.

El decret aprovat pel Govern també deroga les mesures que s’aplicaven als establiments d’oci nocturn, on ja no es demanaran els tests, a les activitats esportives o culturals, als establiments de restauració i a les llars d’infants, centres educatius i activitats extraescolars, on desapareix la limitació vinculada a les unitats de convivència.

Salut també ha decidit simplificar el protocol que cal aplicar a les persones que són contacte d’un positiu de covid-19. D’aquesta manera, si el contacte té símptomes caldrà que s’aïlli i es faci un test d’antígens a l’stoplab o en un establiment autoritzat. Si el resultat és negatiu, caldrà fer també una TMA i si també és negatiu, fer una vigilància passiva de set dies. Si no hi ha símptomes, cal esperar 48 hores per fer-se un test d’antígens i, en cas de ser negatiu, fer també una vigilància passiva. En cas que hi hagi un resultat positiu –per test d’antígens o TMA– l’aïllament serà de set dies seguit de tres dies de vigilància passiva.

D’altra banda, l’Executiu va aprovar ahir també el Decret de nomenament dels membres de la Comissió d’Ètica de la Investigació. Es tracta d’un òrgan que emana de la Llei de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari, i que té com a funció principal avaluar i validar els projectes de recerca clínica i biomèdica que es facin a Andorra.

D’aquesta manera, el Govern ha decidit que les persones que conformaran aquesta comissió siguin Josep Vilanova, en qualitat de professional de la salut amb experiència en l’àmbit de la recerca i que exercirà com a president; Elvira Gea, representant del Comitè Ètic d’Investigació Clínica del SAAS (Servei Andorrà d’Atenció Sanitària) i que en serà la secretària; Vicente Bellver en qualitat de jurista; Guillem de Celis, com a representant del Comitè Nacional de Bioètica; Sara Esqué, professional de la salut amb experiència en recerca; Joan Micó, professional de les ciències socials i Jordi Ascensi, expert en noves tecnologies i de la recerca.

Tal com es va apuntar en el moment de crear aquesta comissió, la voluntat del Govern és continuar impulsant la investigació i la recerca al Principat en tots els sectors i de manera específica en l’àmbit de la salut, disposant d’una comissió que reuneixi els requisits establerts en l’àmbit internacional i que avaluï els protocols d’investigació biomèdica i vetlli per assegurar la dignitat, els drets fonamentals, la seguretat i el benestar dels participants en estudis d’investigació, així com pels compliments dels estàndards ètics.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT