PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS proposa l’obligatorietat de reciclar els residus tèxtils

El projecte de llei de taxació de la incineració vol dedicar les recaptacions al fons verd

Per Àlex Pont

Els consellers generals Roger Padreny i Carles Sánchez a la roda de premsa.
Els consellers generals Roger Padreny i Carles Sánchez a la roda de premsa. | À.P.

El Partit Socialdemòcrata (PS) proposa fer obligatòria la separació entre els residus tèxtils i orgànics, tant per part de la població com per part de les empreses. Així ho va destacar el conseller general Roger Padreny durant la presentació de les 60 esmenes al projecte d’economia circular amb la finalitat de promoure la reducció de residus i prohibir la incineració d’aquests. Segons va declarar Padreny, «cal remarcar que hem redactat un total de 43 modificacions i 17 addicions al text presentat pel Govern, la qual cosa demostra el nostre suport a la iniciativa sense la necessitat d’afegir cap supressió».

La proposició del PS pretén «aplicar una llei efectiva que promulgui el canvi real de cara el 2035 de forma gradual en què el reciclatge assoleixi el 65% dels productes del Principat i es redueixin els residus en un 25%», segons va aclarir el conseller general Carles Sánchez. Entrant al detall de les reivindicacions principals del text socialdemòcrata, Sánchez va remarcar que «s’ha de començar a fomentar la separació de la matèria orgànica i la tèxtil amb la finalitat de complir la normativa europea i optimitzar els sistemes de recollida». En aquest sentit, els consellers generals proposen la coordinació entre el Govern i els serveis comunals per «organitzar les plantes de tractament dels residus orgànics i tèxtils».

Un altre dels punts que van destacar els consellers generals va ser la gestió del malbaratament dels aliments. Seguint aquesta línia, Sánchez va afirmar que «volem introduir les dates de consum preferent al màxim de productes possibles i, en el cas dels productes no comercialitzats, aquests haurien de figurar en un lloc preponderant o adoptar ofertes per tal de promoure la seva preferència de consum». També va indicar que «cal promoure els projectes sostenibles dels emprenedors per dur a terme aquestes iniciatives comercials».

D’altra banda, Padreny va destacar l’esmena 60 que encomana el Govern el projecte de llei de taxació de la incineració de residus i «l’harmonització de l’abocament de residus de l’àmbit de la construcció en el termini d’un any, ja que l’activitat del sector està augmentant i cada cop és més difícil gestionar els residus». A més, va afegir que «cal trobar sinergies amb tots els actors implicats». 

Algunes altres de les reivindicacions que tenen a veure amb la sostenibilitat giren entorn la reducció del paper en el desenvolupament de les funcions de l’administració pública «sempre que no es vegin compromesos els drets dels ciutadans en l’exercici de la funció pública», va indicar Sánchez. També van proposar la construcció de fonts d’aigua públiques al carrer per reduir el consum d’ampolles de plàstic i promoure la recàrrega de cantimplores en els nuclis urbans més concorreguts. De la mateixa manera, Sánchez va informar que «el Govern hauria de reconèixer l’etiqueta ecològica europea durant els processos de contractació pública». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT