PUBLICITAT

Andorra la Vella

La majoria de refugiats inscrits són dones i menors d’edat

Ubach admet que el topall d’acollida «preocupa» per «les nostres limitacions»

Per Victoria Gómez Pérez

Refugiats ucraïnesos fugen dels bombardejos.
Refugiats ucraïnesos fugen dels bombardejos. | EPE

La majoria de les persones ucraïneses registrades per ser acollides al Principat són dones i menors d’edat. Concretament, es tracta de 148 dones, 66 infants i adolescents i 75 homes. La xifra, però, no sorprèn, tenint en compte que els homes entre 18 i 65 anys estan obligats a quedar-se al país i empunyar les armes davant l’ofensiva russa. Segons va detallar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, el Ministeri d’Afers Socials, el responsable de gestionar l’acollida, ja ha entrevistat 55 nuclis familiars dels quals formen part 132 persones i el Servei d’Immigració ha rebut 136 sol·licituds per acollir-se a la llei temporal transitòria de residència i treball. 

Malgrat que «la nostra voluntat és donar el màxim suport als refugiats», Ubach va demanar «ser conscients de les nostres limitacions», com l’habitatge, l’escolarització i els mitjans per fer-hi front, i per tant fer un seguiment «acurat». En aquest sentit, va admetre que el contingent «ens preocupa», ja que la majoria de persones que han arribat ho han fet de la mà de familiars o amics que ja residien a Andorra abans de l’esclat de la guerra, fet que «diferencia» aquests refugiats dels sirians que van arribar al país el 2018. A més, va informar que s’està estudiant com gestionar els diners privats donats al Club Internacional que han d’ajudar a «revertir la situació».

Ubach va explicar que el Govern ha agafat el paraigua de la Llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, ja que automàticament totes les persones que fugen d’Ucraïna es converteixen en refugiats perquè és evident que per ara no poden tornar a casa seva. Així, l’Executiu ha creat un registre en el qual es demanen les dades personals bàsiques per després procedir a l’entrevista oficial i atorgar la millor acollida. En tots els casos es garanteix l’accés a l’educació dels menors, així com l’assistència sanitària gratuïta mentre duri la seva estada. 

Finalment, la titular d’Afers Exteriors va assegurar que el Govern no ha rebut cap queixa del cònsol honorari rus per les sancions imposades al seu país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT