PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La tuberculosi registra la xifra més baixa dels últims 23 anys

L’any passat es van detectar dos casos independents

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Imatge d’arxiu de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

La tuberculosi registra la xifra més baixa d’incidència de les dues últimes dècades amb una taxa situada als 2,7 afectats per cada 100.000 habitants segons les dades de l’historial sanitari dels últims 23 anys, les quals corresponen al darrer quinquenni (2017- 2021).

Cada 24 de març se celebra el Dia mundial de la tuberculosi; una jornada per conscienciar a la població sobre les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries que suposa aquesta malaltia i per unir esforços per acabar l’epidèmia mundial que suposa. El lema escollit a nivell internacional per aquest 2022 és Invertim per posar fi a la tuberculosi. Salvem vides i posa de manifest la necessitat de destinar recursos per lluitar contra aquesta afectació, especialment en el context de la pandèmia del coronavirus, que ha frenat part de les inversions que es destinen a altres causes.

A Andorra, el Programa de Prevenció i Control de la Tuberculosi (Ppcta) proporciona la cobertura sanitària del 100% de totes les despeses sanitàries relacionades amb aquesta malaltia. Coincidint amb el Dia mundial de la tuberculosi, el Ministeri de Salut va fer públiques les dades relatives al Ppcta per a l’any 2021 i per al període 1997-2021.

Les xifres mostren que durant l’any passat es van detectar dos casos independents i confirmats de tuberculosi. Ambdues situacions van ser pulmonars i bacil·líferes. Així, el Principat situa la seva taxa d’incidència anual d’aquesta malaltia en 2,51 casos per cada 100.000 habitants. Fent referència als contactes identificats i estudiats, el 2021 se’n van identificar 16. 

Dades mundials

Pel que fa a les dades a l’àmbit internacional, la tuberculosi continua sent una de les malalties infeccioses més letals del món. Cada dia moren més de 4.100 persones de tuberculosi i prop de 28.000 persones contrauen la malaltia, malgrat que es pot prevenir i curar. 
Gràcies als esforços mundials, un total de 66 milions de persones han preservat la seva vida des del 2000 a causa dels avenços medicinals i tecnològics i la cooperació a l’àmbit de la sanitat. Amb tot, la pandèmia de la covid ha revertit anys de progressos contra la malaltia en determinats països. Per primera vegada en més de 10 anys, al 2020 van augmentar les morts per tuberculosi en diversos països en vies de desenvolupament. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT