PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot i Jover es desplacen a Luxemburg per estrènyer llaços

Les agències ARI i Luxinnovation signen un acord d’entesa per cooperar plegats en diferents àmbits

Per El Periòdic

El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, i el cap de Govern, Xavier Espot, se saluden.
El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, i el cap de Govern, Xavier Espot, se saluden. | SIP / Emmanuel Claude

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, van visitar  oficialment Luxemburg durant el dia d’ahir, per trobar-se amb diferents representants de les institucions del país. A primera hora del matí, el Gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg, va rebre al cap de Govern, Xavier Espot, a la seu del Palau Gran Ducal. Durant la reunió, van poder compartir la situació sanitària als països respectius i van comentar la situació econòmica i social en el context postpandèmic. També van abordar els grans reptes, d’Andorra i de Luxemburg, com ho són la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, les polítiques que s’estan impulsant tant en aquest àmbit com en el de la digitalització, així com el procés d’aproximació a Europa que està portant a terme Andorra.

El cap de Govern, el ministre de Fiances i l’ambaixadora d’Andorra a Luxemburg, Esther Rabassa, es van desplaçar posteriorment fins a la Cambra de Diputats del Gran Ducat de Luxemburg per trobar-se amb el president de la Cambra, Fernan Etgen, acompanyat del president de la Comissió d’Afers Exteriors i Europeus, Cooperació, Immigració i Asil, Yves Cruchten, així com amb altres membres de la Comissió i de la Mesa de la Cambra. Durant la trobada, els diputats van mostrar interès pel sistema institucional del Principat, així com per qüestions com la realitat cultural i lingüística, el sistema educatiu, el procés d’adhesió al Fons Monetari Internacional, i l’estat de la negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

A mig matí, el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, va rebre a Espot i Jover a la seu del Ministeri d’Estat, on van mantenir una trobada bilateral. Durant la reunió van poder comentar l’estat de les negociacions d’Andorra amb la UE, i van compartir l’experiència de les relacions de Luxemburg amb aquest organisme, com a Estat de petita dimensió. Espot va traslladar a Bettel la prioritat consistent en aconseguir un bon encaix d’Andorra a Europa per les oportunitats que representa per a les empreses, els treballadors i els joves. En la compareixença posterior davant els mitjans de comunicació, Espot i Bettel, van manifestar la voluntat d’intensificar la cooperació bilateral i de compartir sinèrgies. Ambdós van coincidir en les prioritats que comparteixen ambdós països, i també en les similituds per ser petits Estats enclavats entre dos grans països europeus.

Finalitzada la trobada, Espot i Bettel van acompanyar a Rabassa per trobar-se amb el cap del Departament de Trànsit i Seguretat Viària, Alain Disiviscour, per signar l’acord sobre el reconeixement recíproc i l’intercanvi dels permisos de conduir nacionals entre Luxemburg i el Principat. Paral·lelament, el ministre de Finances es va reunir amb la seva homòloga luxemburguesa, Yuriko Backes, a la seu ministerial. Ambdós van comentar l’estratègia seguida per Andorra en els darrers anys de diversificació de les fonts de finançament per fer més resilients les finances públiques, especialment després dels esforços duts a terme a causa de la crisi sanitària. 

Cooperació en innovació

A primera hora de la tarda, la delegació andorrana, a la qual es va incorporar el director d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Marc Pons, van visitar l’agència nacional luxemburguesa d’innovació, Luxinnovation, un ens publicoprivat responsable del foment de la innovació, del suport a les empreses i d’atreure la inversió estrangera. Durant la visita, la CEO de Luxinnovation, Sasha Baillie, i Pons, van signar un acord d’entesa per formalitzar i impulsar la cooperació en diferents àmbits. Així mateix, en la trobada es van tractar diferents qüestions com són l’intercanvi d’experiències en els programes de suport a empreses emergents, i el finançament i la participació en programes europeus de projectes destinats a la innovació i a la recerca.

L’agenda oficial es va completar amb la visita de la delegació andorrana a diferents exposicions que s’exhibeixen a la localitat d’Esch, capital europea de la cultura 2022.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT