PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Incertesa del sector per l’entrada en vigor de la futura taxa turística

Torres remarca la voluntat d’engegar-la a l’estiu, però les entitats veuen més viable que sigui més tard

Per Lídia López

Una persona al circuit d’skimo del Pla de la Cot.
Una persona al circuit d’skimo del Pla de la Cot. | Vallnord

L’entrada en vigor de la taxa turística és encara una incertesa. Si bé està clar que aquest impost serà una realitat durant aquest 2022, no hi ha un acord entre el sector i l’Executiu sobre la data exacta que aquesta es començarà a aplicar a Andorra. D’una banda, el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, va declarar el dilluns en una entrevista a Ràdio Estel que «molt probablement» es començarà a cobrar a partir de l’estiu. En canvi, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, es va mostrar escèptic i va posar de manifest que «no tinc clar que la taxa comenci a l’estiu; ara mateix diria que no». Cal tenir en compte que el Projecte de llei reguladora de l’Impost sobre les estades en allotjaments turístics està en tràmit parlamentari, i tal com va remarcar Pujol, «hem d’esperar que es voti la llei i veure quan entra en vigor, finalment, la taxa». 

No obstant això, després d’una reunió amb la Cambra de Comerç on l’entitat demanava una posada en marxa de l’impost a partir del desembre, els grups parlamentaris que donen suport a la majoria es van mostrar disposats a posposar l’inici de la taxa fins a la tardor del 2022. Sigui com sigui, els empresaris del turisme insisteixen a no aplicar l’impost durant la pròxima campanya d’estiu. «Defensem que entri en vigor el més tard possible», va declarar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, que va assegurar que «ens perjudicaria molt haver-la d’aplicar a l’estiu perquè ja tenim moltes vendes fetes».

Aquest debat continua vigent en un moment que la temporada d’hivern encara la recta final, i sobre la qual l’UHA i l’AEAT no coincideixen sobre si s’igualarà o no el volum de negoci de la prepandèmia. Pujol va reconèixer que «si bé és cert que la tendència és d’anar recuperant xifres prepandèmiques, encara no hi som», afegint que «les sensacions són bones, i més tenint en compte d’on venim». En concret, el director va considerar que un cop finalitzi la temporada d’hivern d’enguany, i es pugui comparar amb els anys passats, el resultat global presentarà «xifres més semblants a les del 2015 que no pas a les del 2019». «Són xifres esperançadores, però el resultat absolut no és encara el de prepandèmia», va sentenciar. En canvi, Ruiz va posar de manifest que «portem una ocupació que iguala les d’abans de la covid», mostrant-se així amb la mateixa opinió que el ministre de Turisme va apuntar el dia anterior.

Clients de Rússia

Al voltant de la presència de turistes russos al país, la lectura també va ser diferent per part de Pujol i de Ruiz. Des de l’UHA, van confirmar que, en efecte, la pandèmia ha afectat l’arribada de visitants des de Rússia. No obstant això, el director va valorar que la pèrdua d’aquest turisme no és quelcom que s’hagi donat enguany, sinó que «els últims sis o set anys s’ha notat que el turisme rus no venia tant com feia un temps enrere». Tot i això, Pujol sí que va exposar que, donat que és un client que ve de lluny, la seva mitjana de pernoctacions és més elevada que la dels visitants de proximitat, i conseqüentment, això incrementa el seu volum mitjà de despesa.

Per la seva banda, Ruiz va valorar el turista rus com «un client valuós i que té un poder adquisitiu important», i per això «ens sabria greu que no pogués venir». D’aquesta manera, tot i precisar que des de l’AEAT estan en desacord amb el conflicte entre Rússia i Ucraïna, no veuen bé que des de la Unió Europea i l’OTAN, els països membre «posin traves perquè els ciutadans russos ens visitin», remarcant que «és un inconvenient per a nosaltres». Cal recordar que Torres va xifrar en 50.000 turistes russos els que poden deixar de visitar el Principat l’any vinent.
Però, malgrat les dificultats de mobilitat i les restriccions encara presents pel coronavirus, Ruiz va assegurar que «aquest any han vingut clients des de Rússia», tot i que «no ha sigut una afluència molt gran». De fet, l’AEAT va compartir que aquestes arribades s’han anat donant fins a les darreres setmanes, ja que segons han pogut constatar «ara comencen a tenir problemes econòmics» i això pot frenar l’afluència de clients russos al Principat. 

L’ocupació hotelera registra un 62,5% la darrera setmana

La mitjana setmanal d’ocupació hotelera de la darrera setmana, és a dir, entre el 14 i el 20 de març, va ser d’un 62,5%. Així es posa de manifest en les dades fetes públiques ahir per part de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), una xifra que va a la baixa respecte dels darrers registres –la setmana passada va marcar un 66,5% i l’anterior un 75,2%–. Tal com va compartir el director de l’UHA, Jordi Pujol, la dada s’emmarca en «les xifres i la tendència normal per l’època», i va apuntar que caldrà veure com es desenvolupen les setmanes vinents, si bé va declarar que «creiem que seran similars a les actuals».

PUBLICITAT
PUBLICITAT