PUBLICITAT

Andorra la Vella

Fernández reconeix que el primer comboi va entrar a dins d’Ucraïna

Demana disculpes per haver mentit i assegura que ho va fer per preservar llocs de treball

Per Albert Belis

Els integrants del primer comboi humanitari en una aturada durant el desplaçament.
Els integrants del primer comboi humanitari en una aturada durant el desplaçament. | Creu Roja Andorrana

El director general de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, va revelar ahir que el primer comboi d’ajuda humanitària sí que va entrar a Ucraïna, en contra del que havia assegurat dies enrere. Per aquest motiu, va demanar disculpes per haver mentit i va explicar que ho va fer per preservar els llocs de treball dels bombers que havien entrat en territori ucraïnès, encara que ho fessin a títol personal, sense uniforme i sense cap vehicle oficial del cos, però sense el permís explícit dels seus superiors, ja que tenien instruccions de no entrar de manera oficial en territori de guerra. 

«Demano disculpes perquè no he dit tota la veritat, vaig enganyar sobre si havíem traspassat la frontera, perquè sí que ho vam fer, i ho vam fer amb tots els permisos que calien. Una vegada tota la veritat ja ha sortit, les meves declaracions només faran que aclarir els fets, però ja no podem fer mal a ningú. Sempre he volgut protegir aquestes persones, i el fet de dir-ho ara ja no els pot ni perjudicar ni beneficiar», va afirmar Fernández.

Revela que van prendre la decisió d’anar fins a Lviv a petició de la Creu Roja ucraïnesa

Al mateix temps, va explicar que van decidir traspassar la frontera entre Polònia i Ucraïna, en contra del que estava previst inicialment, perquè la Creu Roja ucraïnesa així els hi va demanar, «gairebé suplicar», va assegurar, perquè necessitaven un determinat material que duia la delegació andorrana (medicació i articles per a nadons), que les dificultats logístiques no permetia arribar a l’altra banda de la frontera, en concret en un magatzem de la Creu Roja ucraïnesa de la ciutat de Lviv, aquells dies tranquil·la però que en les darreres hores ha estat bombardejada per l’exèrcit rus. «No vam tenir en cap moment la sensació d’estar en una situació de risc», va assegurar el director de la Creu Roja.

Fernández també va explicar que va demanar autorització al president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, i que aquest li va concedir. Abans d’arribar a la frontera, van decidir fer nit en un hotel de Cracòvia, a uns 200 quilòmetres d’Ucraïna, i va ser allà on el comboi va rebre aquesta sol·licitud per part de la Creu Roja ucraïnesa. En aquell moment, els membres del comboi van decidir que dels 18 integrants, només vuit entrarien en territori ucraïnès: dos de la Creu Roja, dos ucraïnesos i quatre bombers sense uniforme i a títol personal. En aquell moment, la Creu Roja polonesa i ucraïnesa van ser els encarregats de tramitar els permisos corresponents.

«Hi ha hagut molts voluntaris, donacions i un gran esforç logístic per portar ajuda humanitària en una zona de conflicte bèl·lic, i ara sembla que el més important és aquest fet, però no és així, perquè l’important és que l’ajuda està arribant, i per això ahir va sortir un segon comboi amb el qual tothom s’hi ha bolcat; no podem tapar la feina humanitària que s’està fent», va lamentar. Al mateix temps, Fernández va assegurar que no pensava dimitir ni posar el càrrec a disposició de la junta directiva de l’ens.

Càritas envia 33 palets amb subministraments bàsics

El tràiler amb els 33 palets amb material i subministraments per a refugiats de Càritas va quedar enllestit per sortir ahir cap a Polònia. Així ho va afirmar el mossèn de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, qui va assenyalar que el trasllat de material no suposarà cap mena de cost per l’entitat solidària, ja que l’empresa Transport Areny, gestionada per la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa, juntament amb Juli Pérez, es farà càrrec del desplaçament.

Tal com van afirmar, ambdós han decidit fer el viatge de manera altruista per ajudar a les víctimes del conflicte armat al país de l’est d’Europa «aprofitant una part de les nostres vacances». Per la qual cosa, des de la companyia de transports cedeixen el tràiler i seran Sansa i Pérez qui conduiran, fent torns, per poder arribar dilluns a la població polonesa on els espera el responsable de Càritas a Polònia per començar a distribuir el material.

Chisvert va posar en relleu la seguretat que tindrà el comboi, el qual garanteix l’entrega de tots els subministraments i la transparència del projecte. A més, també va indicar que l’entitat solidària té obert el compte solidari de l’organització perquè «qui vulgui i pugui», faci una donació, la qual finalment s’enviarà a Ucraïna, i que fins al moment acumula aproximadament uns 30.000 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT