PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS proposa augmentar l’edat de jubilació als 67 anys

L’ens elabora 14 mesures, que inclouen incrementar la cotització

Per El Periòdic

L’expert de la CASS, José Antonio Herce, en una compareixença en la comissió d’estudi de les pensions.
L’expert de la CASS, José Antonio Herce, en una compareixença en la comissió d’estudi de les pensions. | ANA / A.S.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va fer pública ahir la seva proposta de reforma del sistema de pensions del Principat. Després de les trobades de la comissió d’estudi de sostenibilitat del sistema de pensions, i amb la contribució de l’economista José Antonio Herce, l’ens ha formulat 14 mesures per un canvi «integral i coherent» del pla andorrà, i entre les quals destaca la proposta per allargar l’edat de jubilació fins als 67 anys.

De forma gradual al llarg de vuit anys, es pretén assolir la nova edat legal de jubilació, tenint en compte situacions específiques com les de les «ocupacions penoses». Així mateix, va de bracet de l’increment de 61 a 63 anys l’edat mínima per optar a la jubilació anticipada, i tal com ja contempla la llei, penalitzar-ne la prestació amb 7% per any. D’altra banda, s’ofereix plena llibertat de jubilar-se un cop se supera l’edat legal, establint bonificacions de la pensió que «no perjudiquin la sostenibilitat del sistema».

Aquesta bateria de propostes també recull l’augment del tipus de cotització a la Branca Jubilació de forma progressiva i per un valor de quatre punts percentuals, passant del 12% actual a un 16%. I dins de les mesures sobre l’adquisició dels drets de la pensió, es contempla homologar les bases de cotització en un Marc de Coordinació europeu per a treballadors migrants per facilitar-ne la totalització de drets; establir unes bases mínimes i màximes de cotització; i crear un sistema de «comptes individuals» que acreditin el contravalor en euros de les cotitzacions pagades cada mes. Aquest darrer sistema s’aplicaria automàticament als menors de 45 anys.

En relació amb l’apartat de càlcul de la prestació, se suggereix mantenir el Període de Carència actual dels 15 anys i introduir la revalorització anual de les pensions en funció de l’IPC. En un sentit similar, la CASS recomana vivament que s’harmonitzin en un «complement de renda mínim únic» tots els existents actualment a Andorra, i planteja racionalitzar la fórmula actual d’aportació definida com a rendes vitalícies vinculades a l’Esperança de Vida en el moment de la jubilació. La darrera mesura d’aquest bloc correspon a la compatibilització de la pensió amb els ingressos laborals, introduint una «cotització de solidaritat» del 8% del salari brut.

Les dues últimes propostes tenen a veure amb la previsió social complementària, introduint els Plans de Pensions d’ocupació obligatoris, i estimular fiscalment els Plans Personals.

La CASS ha posat a disposició aquesta informació a la ciutadania a través de l’adreça: cass.ad/reformapensions, i per tal d’«oferir la informació de la manera més entenedora possible», segons van posar de manifest en un comunicat de premsa. A la web també hi ha un Glossari de terminologia tècnica, un apartat de preguntes i respostes, i la presentació que va fer Herce a la comissió.

PUBLICITAT
PUBLICITAT