PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Suñé crida a «cuidar» la democràcia davant els «creixents» extremismes

Demana «enfortir» les institucions, tenir debats «constructius» i governar amb «transparència»

Per Albert Belis

La síndica general, Roser Suñé, durant el seu discurs, ahir, al vestíbul del Consell General.
La síndica general, Roser Suñé, durant el seu discurs, ahir, al vestíbul del Consell General. | Demòcrates

Les institucions van celebrar ahir, un any més, l’aniversari de la Constitució, que es va aprovar en referèndum l’any 1993, fruit dels treballs de la comissió tripartida. En el discurs commemoratiu del 29è aniversari de la Carta Magna que va pronunciar al vestíbul del Consell General, la síndica general Roser Suñé va fer una crida a «cuidar la democràcia, davant del risc que es vegi aflebida pels creixents populismes i moviments extremistes», en una sorprenent referència a unes paraules que va pronunciar qui va ser alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. 

Per aquest motiu, Suñé va demanar «enfortir» les institucions, que han d’estar «al servei de la ciutadania», tenir debats «constructius» al Consell General, «obrir-nos a la participació» i governar amb «transparència», va afegir. En aquest sentit, es va referir al problema de l’habitatge, ja que «tenim el deure de garantir-lo». A més, va recordar els moments durs de la pandèmia i va agrair la tasca dels sanitaris i dels professors. Per últim, va cloure el discurs amb unes paraules d’escalf cap a Ucraïna. «La guerra ha tornat i ens ha glaçat el cor, no podem romandre en silenci, hem d’apostar pel diàleg», va afirmar.

Un cop acabat el discurs, el cap de Govern, Xavier Espot, va valorar la jornada i el discurs de la síndica. Així, va assegurar que «subscric les seves paraules», sobretot «aquesta idea de tenir cura de les persones», ja que «els polítics hem d’estar al servei dels ciutadans». En un altre ordre de coses, el cap de Govern va reconèixer que «són temps convulsos», en referència a la guerra a Ucraïna, però «hem de traslladar un missatge de tranquil·litat» sobre un hipotètic desabastiment.
El president del Grup Parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, per la seva banda, es va mostrar crític amb la síndica per la referència a la política espanyola en el seu discurs, ja que va considerar que hauria d’haver pres com a referent una personalitat d’Andorra. A més, va assegurar que «l’impacte econòmic pel conflicte bèl·lic serà brutal», mentre que sobre les apel·lacions a la unitat, va demanar que «es treballi».

Per un altre costat, el president del Grup Parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va apostar per una revisió de la Carta Magna. «Avui el món ha evolucionat i potser no és prou forta per desenvolupar alguns drets com l’habitatge», va afirmar. Per contra, el president del Grup Parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, la va qualificar de «valenta» pel respecte al medi ambient. «Crec que ara és suficient, ja que podem anar més enllà en les interpretacions», va dir.

Prèviament, es va celebrar la sessió i la fotografia tradicional de la Constitució a l’hemicicle i les escales de la Casa de la Vall. Durant la sessió, la consellera demòcrata Mònica Bonell va presentar l’informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) del 2021, mentre el conseller liberal Ferran Costa va fer el mateix amb el treball de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA) del 2021.

Durant el matí, es van portar a terme els actes populars: la jornada de portes obertes de la nova seu del Consell General i les visites guiades a la Casa de la Vall. A mig matí, la plaça del Consell General va acollir la ballada de sardanes, amb la cobla d’Osona. Ja al vespre, la jornada es va cloure amb la il·luminació de la façana de la Casa de la Vall amb els colors de la bandera andorrana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT