PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’augment de preus de FEDA no afectarà les tarifes bonificades

Calvó assegura que el país està comprant l’energia amb imports «multiplicats per 10»

Per El Periòdic

Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, durant la conferència d’ahir organitzada per l’EFA.
Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, durant la conferència d’ahir organitzada per l’EFA. | ANA / E.C.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va anunciar ahir que, inevitablement, la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna comportarà un augment de les tarifes de FEDA. Ho va assegurar durant la conferència Lluita contra el canvi climàtic organitzada per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), a la qual van assistir una cinquantena d’empresaris del país. En qualsevol cas, Calvó va recalcar que aquesta pujada no afectarà les tarifes bonificades de les famílies amb dificultats econòmiques.

En la mateixa línia, la ministra va explicar que, actualment, Andorra està comprant l’energia a uns preus «multiplicats per 10, respecte a la compra que teníem quan la situació estava normalitzada». A més a més, va afegir que «aquest hivern, FEDA va parar el cop per donar temps a les famílies i empreses de recuperar-se i ara pensem en la pujada, tot i que encara no podem avançar quin serà el percentatge incrementat. El que sí que podem dir és que la pujada no serà en proporció a l’augment que hem tingut nosaltres en la compra».

Per la seva banda, el president de l’EFA, Francesc Mora, va declarar que «els preus i els costos de l’energia afecten els empresaris, i és important estar pendents de l’evolució dels fets, les tendències econòmiques i les decisions legislatives per així poder-nos anticipar en les expectatives de futur de cada negoci». Sobre l’anunci de la pujada de tarifes de FEDA, Mora va recordar que «el preu de l’energia ja ha vingut pujant els darrers mesos, no és un fet d’ara. El país té una empresa pública, que és FEDA, que ha contingut i amortit aquest increment del 2021, però això ja no serà més possible de sostenir perquè FEDA no podrà absorbir la pujada i això s’haurà de traslladar a la factura d’alguna manera».

Malgrat que l’acte estava centrat en els efectes de l’emergència climàtica al món, el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia va centrar gran part de les preguntes posteriors a la conferència. Tot i això, la xerrada duta a terme per la directora de Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, es va centrar en el desgel dels pols, el creixement del nivell del mar, i l’emissió de gasos efecte hivernacle per part de les principals economies mundials. En relació amb això, la ministra Calvó va admetre que Andorra té unes emissions de C02 per càpita superiors a les d’Espanya i «s’està treballant per reduir aquesta xifra, fent una clara aposta per les energies renovables, l’eficiència energètica i la sobirania energètica». En la seva rèplica, Carles va voler defensar Calvó, fent valdre les polítiques sostenibles d’Andorra: «el país està fent bé les coses, està en l’equip dels bons», segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT