PUBLICITAT

Els advocats estudien un nou sistema més àgil de guàrdies

  • Es busca la fórmula perquè no es canviï de lletrat en cada declaració
P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cartell indicador del despatx d'advocats en un dels corredors de la Batllia Foto: TONY LARA

El sistema dels torns de guàrdies de 24 hores dels advocats des que es va aprovar l'assistència lletrada des de l'inici de la detenció ha detectat diverses mancances i des del col·legi professional s'està buscant la fórmula òptima per fer front a aquest nou protocol sense que això impliqui ampliar cap plantilla de lletrats o buscar-los de fora. El degà del col·legi, Jean Michel Rascagneres, va explicar que la fórmula que es vol buscar té l'objectiu de fer més àgil aquest sistema.

Segons Rascagneres en l'actualitat es dóna el cas, no òptim, que en un mateix assumpte un detingut pot tenir un advocat en el moment de la declaració davant de la Policia, un altre en el moment de pronunciar-se a la Batllia, i finalment, un altre en la vista judicial. El degà del col·legi d'advocats va explicar que s'està en contínues converses amb altres col·legis, sobretot el de Barcelona, per compartir experiències i per al final dissenyar «un sistema que ens funcioni bé». Aquest però és un dels objectius marcats a curt termini, ja que es preveu tenir la solució perfilada abans de l'estiu vinent.

SENSE INCREMENTAR ADVOCATS / L'estudi d'una proposta de millora del sistema de guàrdies dels advocats no contempla en cap mesura l'ampliació del nombre d'advocats. «Està clar que som 150 advocats i que ho hem de millorar amb els que som», va explicar Rascagneres.

Aquest va ser un tema que es va parlar molt per sobre en la darrera assemblea extraordinària del col·legi, celebrada aquesta setmana, tot i això des de la junta s'estan centrant els esforços en aquesta millora.

Des de la sentència del Tribunal Constitucional en setembre passat, en la què va declarar inconstitucional el fet que el detingut no disposi d'un advocat des del primer moment de la detenció, des del col·legi d'advocats es va establir el protocol de funcionament del torn obligatori de l'assistència lletrada davant el servei de la Policia i es va gestionar el calendari de funcionament, a més d'un funcionament especial i excepcional en operacions policials i judicials especials. Tot i això previ establert, la junta del col·legi continua reunint-se per configurar un protocol més àgil de l'assistència lletrada al detingut i en les guàrdies, en general.

Per tot el que es pretén és una vegada estiguin les línies principal traçades fer una simulació del nou sistema de guàrdies abans de passar-lo a la seva aprovació i aplicació definitiva.

AUGMENT DE GUÀRDIES / Tal i com ja va avançar aquest rotatiu, el nombre de guàrdies durant l'any passat va ser el més alt dels darrers 12 anys. En total van ser 696 guàrdies, de les quals 430 van ser intervencions davant de la Batllia, vuit menys que l'any anterior, i altres 266 van ser en els serveis de la Policia, gairebé 100 més que el 2009. Un increment que ve donat per l'aplicació de la sentència del Tribunal Constitucional amb l'aplicació de l'assistència lletrada des del moment de la detenció. Aquesta però ha estat una reivindicació històrica del col·legi d'advocats i ara amb l'aconseguiment encara no s'ha arribat a l'organització idònia per fer més àgil l'atenció lletrada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT