PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Satisfacció entre els empresaris per poder mantenir els temporers

La CEA i l’UHA apunten que la mesura és un primer pas per aconseguir la desestacionalització de l’economia

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de persones fent cua al Servei d’Immigració.
Imatge d’arxiu de persones fent cua al Servei d’Immigració. | MARICEL BLANCH

El teixit econòmic del Principat veu amb bons ulls la proposta del Govern de crear la figura del temporer d’estiu. Sobretot, l’aspecte que creuen que els beneficiarà més entre els previstos en la modificació de la Llei d’Immigració és el fet que els permetrà tornar a contractar els temporers d’hivern per la campanya d’estiu, sense haver de deixar cinc mesos entre contracte i contracte, com fins ara. «Han sigut molts mesos de reunions i ha estat complicat arribar a un acord, però aquesta prova pilot fa l’efecte de ser la més encertada possible respecte del que nosaltres demanàvem», va declarar el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, posant en relleu que la fórmula final «és molt beneficiosa per nosaltres» i confiant que «sigui profitosa per tot el teixit econòmic del país». De fet, Pujol va remarcar que les negociacions al voltant d’aquesta mesura han estat intenses, pel rerefons jurídic i legislatiu que suposaven, al punt que «fa tres setmanes encara hi havia posicions molt allunyades», però insistint que «és una prova pilot interessant, o més aviat necessària, perquè si no l’estiu hauria estat un desastre com l’any passat». 

Així mateix, des de la CEA, el seu gerent, Iago Andreu, va considerar que aquesta regulació «dona satisfacció als interessos mostrats pels empresaris», a la vegada que va subratllar que «més que prova pilot, és una solució per una situació excepcional com la que estem vivint, que és que la demanda de feina està molt per sota de l’oferta». I és que, tal com va indicar el gerent de la CEA, aquesta modificació «contribuirà a evitar el que hagués estat el pitjor escenari, que és que alguns establiments s’haguessin trobat que no podien obrir o no podien oferir el servei perquè no tenien personal per fer-ho».

En concret, ambdós representants van coincidir que l’opció de mantenir els actuals treballadors de temporada per la campanya d’estiu i novament a l’hivern vinent és la millor eina per l’actual manca de mà d’obra, i la principal demanda del sector vinculat al turisme. «L’única solució per incorporar personal era poder repetir amb els temporers que ja hi ha aquí», va incidir el director de l’UHA, que també va posar l’accent en l’aspecte de l’experiència d’aquests treballadors: «Cal recordar que també hi havia el punt de la falta de mà d’obra qualificada, que és molt important, i si pots comptar amb persones que ja has tingut a l’hivern i creus que et serveixen, no te la tornes a jugar buscant nous treballadors que no saps si s’adaptaran». 

«És un sistema que permet reconduir aquests treballadors temporals com a mínim al llarg d’un any, i per tant, ajuda a fidelitzar les plantilles», va posar de manifest Andreu, que va valorar que aquest fet «permet també avançar en la desestacionalització de l’economia, perquè si el que diem és que volem treballar tot l’any, el que necessitem és poder tenir persones que treballin tot l’any». Una observació també apuntada per part de Pujol, que va puntualitzar que «haurem de desestacionalitzar el país, i per això s’ha de poder treballar tot l’any i no només els quatre mesos d’hivern».
Paral·lelament, des de la CEA es va defensar que «contràriament al que es pot pensar, els empresaris no pensen fer ús d’aquest sistema per acomiadar els treballadors a finals d’abril i tornar-los a contractar al juliol, perquè no s’arriscaran a perdre els treballadors i haver d’anar-los a buscar de nou», a banda que «econòmicament, tampoc els sortiria a compte».

No obstant això, des del teixit econòmic es lamenta que aquesta resolució no s’hagi pogut tancar abans, pel fet que en aquests moments, algunes persones ja han trobat altres sortides laborals fora d’Andorra de cara a l’estiu. «La prova pilot té un petit defecte: penso que hauria estat millor que aquest sistema l’haguéssim conegut al desembre o al gener, perquè ara ja hi ha treballadors que han planificat el seu estiu», va exposar Andreu, que va puntualitzar que «no és una crítica al Govern, perquè entenc que adoptar aquesta decisió al desembre o al gener era inviable i impossible, ja que ningú tenia clar com aniria la temporada d’hivern ni què passaria amb la variant òmicron». Per la seva part, Pujol va reconèixer que «si la proposta hagués sortit un mes abans hauria estat la bomba», tot i matisar que «ha sortit ara i tampoc ens posarem exquisits». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT