PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS exigeix al Govern que retiri el decret dels centres sociosanitaris

La Federació d’Associacions de la Gent Gran critica que l’Executiu no els fes «cap consulta»

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu del centre sociosanitari el Cedre.
Imatge d’arxiu del centre sociosanitari el Cedre. | Maricel Blanch

El Partit Socialdemòcrata (PS) exigeix al Govern que faci marxa enrere amb el decret de la pujada de les tarifes dels centres sociosanitaris. Així ho va afirmar ahir el president del PS, Pere López, destacant que «l’Executiu ha aprovat aquesta mesura d’esquena a la gent gran, les associacions i els partits polítics». De fet, la vocal del comitè executiu Marta Pujol va afirmar que «la coalició de Demòcrates i Liberals no ha fet cap mena de previsió amb relació al nivell de la renda de les classes treballadores que necessiten aquests serveis essencials». Seguint la mateixa línia, la proposta dels socialdemòcrates consisteix a «mantenir el preu per a les persones que tinguin un grau de diversitat funcional lleu i rebaixar la tarifa per a les persones que tinguin uns graus més elevats». López va indicar que «ja ha sigut prou difícil passar dos anys de pandèmia com per a dificultar més la vida a un col·lectiu tan sensible».

Pel que fa a la reacció dels actors socials davant l’increment de les tarifes, el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran del Principat d’Andorra, Félix Zapatero, va criticar que «l’Executiu no ens consultés en cap moment aquesta mesura que ens afecta de ple i, a sobre, negativament». Així, el col·lectiu considera que els preus haurien d’estar amb sintonia amb el nivell de les pensions. Zapatero va indicar que «la residència és una necessitat biològica per a l’última etapa de la vida de les persones; no es tracta de cap caprici, per aquesta raó ens preocupa tant la tarifa». El Govern afirma que es farà càrrec de la part econòmica que no puguin assumir els usuaris dels centres, però la federació està en contra de què «les persones hagin de dependre de l’Administració Pública per poder sufragar aquestes despeses; tothom hauria de ser capaç de finançar la seva estada als geriàtrics». A més, Zapatero va destacar que representen un col·lectiu d’aproximadament 7.000 persones, la qual cosa «mereix que l’aprovació d’aquest decret hagués passat per un procés més participatiu per part dels actors socials».

Per la seva banda, el representant dels pensionistes al Consell d’Adminsitració de la CASS, Jacint Risco, va qualificar la nova mesura com a «terrorífica», ja que considera que «no es pot assumir un increment del 96% de les tarifes en els casos més greus de dependència». Per una part, Risco va admetre que «la pujada té sentit i es pot ajustar a la realitat», però, d’altra banda, «no pot ser que es faci d’un dia per un altre sense previ avís; la modificació s’hauria d’haver produït de manera gradual en el temps». Paral·lelament, com a representant de l’Associació Andorrana de l’Esclerosi Múltiple (Trana-EM), Risco va afirmar que «no descartem accions de denúncia i de manifestacions envers aquest decret, ja que el Govern tampoc ens ha consultat».

Cal remarcar que durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la titular d’Afers Socials, Judith Pallarès, va afirmar que aquesta modificació del reglament «no canviarà res per les persones que ja formen part dels centres sociosanitaris; tan sols es veuran afectades una trentena de persones de nou ingrés cap a finals d’any». Al seu torn, el ministre Portaveu, Eric Jover, va assenyalar que «les acusacions del PS sovint falten a la veritat i només busquen el desgast». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT