PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les feministes reivindiquen de nou la despenalització de l’avortament

L’ADA i AFdA posen en relleu les mancances de la Llei d’Igualtat, inclosa la paritat laboral i familiar

Per Lídia López

Unes assistents a la concentració pel 8M a la plaça Lídia Armengol.
Unes assistents a la concentració pel 8M a la plaça Lídia Armengol. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Andorra celebra un nou 8 de març amb les demandes de sempre. Amb l’aprovació de la Llei d’Igualtat a tocar, les entitats feministes van posar en relleu els elements que han trobat a faltar en el text, entre les quals la més reivindicada any rere any: la despenalització de l’avortament. «Hi ha una mancança que no sorprendrà  ningú, que és tot el tema dels drets sexuals i reproductius de la dona i que es deixen totalment de costat en no mirar l’eventualitat de la despenalització de l’avortament», va declarar la portaveu d’Acció Feminista d’Andorra (AFdA), Antònia Escoda, que va sentenciar que «mentre la dona no tingui accés a decidir sobre la seva maternitat, no tindrem els drets sexuals i reproductius respectats». «L’avortament és un fet social real al Principat que no es pot ignorar», van apuntar en el seu manifest, llegit per Maria José Espinosa, afegint que «negar-nos aquest dret és un acte de violència institucional sobre les dones inadmissible al segle XXI».

En la mateixa línia, la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, va recordar que la demanda per legalitzar l’avortament a Andorra fa anys que es reclama, i va assegurar a la gent que creu que és quelcom passatger o que resta en una recollida de signatures «s’equivoquen, perquè ara som nosaltres, i després les nostres filles, i si no les nostres netes». «Hi ha temes recurrents a Andorra que esperem que es vagin resolent», es va mostrar esperançada Codina, que va assegurar que durant la seva reunió recent amb el copríncep episcopal «vam parlar obertament de l’avortament», i per aquest motiu «a mi m’agradaria pensar, i vull ser optimista, que pugui haver-hi algun canvi en aquest sentit». Un canvi que, més enllà de l’empenta que fins ara han fet els grups feministes, haurà de fer-se realitat «amb la feina que hagin de fer els polítics, perquè ara els toca a ells», i va interpel·lar «a tots els grups parlamentaris» pel fet que «és un tema d’Estat i penso que hi han de ser tots».

Aquestes manifestacions es van dur a terme en el marc de la concentració per commemorar el Dia Internacional de les Dones que se celebrava ahir, i que va aplegar prop d’un centenar de persones a la plaça Lídia Armengol, incloses ciutadanes de carrer i representants de les institucions del país. Un altre dels elements remarcats com a mancança en el text legislatiu sobre la igualtat va ser el que té a veure amb l’entorn laboral i familiar d’homes i dones, posant en relleu que a la llei s’ha articulat com a recomanació i no com a obligació. «Només s’obliga a tenir plans d’igualtat en les empreses de més de 50 treballadors, amb la qual cosa, el 75% del teixit empresarial queda fora d’aquesta obligació», va lamentar Escoda, que va reclamar que si als legisladors «no els ha tremolat la mà» a l’hora de fer les lleis de seguretat laboral, «tampoc els ho hauria de fer per demanar la igualtat». Així, es va trobar a faltar més acció per revertir la bretxa salarial o per igualar la baixa de maternitat i paternitat. En canvi, van celebrar que s’hagi regulat la creació de l’Institut Andorrà de les Dones, pel qual van demanar suficient dotació per tal que esdevingui un organisme eficient. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT