PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rússia inclou Andorra dins la llista negra de països «hostils»

Els set comuns del país donen 21.000 euros per ajuda humanitària

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu del president de Rússia, Vladímir Putin.
Imatge d’arxiu del president de Rússia, Vladímir Putin. | El Periódico de Catalunya

Andorra és considerat com un dels països que han dut a terme «accions hostils» contra Rússia. Així es desprèn del llistat de països que va donar a conèixer ahir el govern rus, a petició del president, Vladímir Putin. A la llista s’hi inclouen tots els 27 estats membres de la Unió Europea, a més, d’Austràlia, els Estats-Units, el Canadà, el Japó, entre d’altres.

El motiu pel qual el Principat en forma part és perquè la setmana passada el Govern va comunicar l’elaboració amb urgència d’una llei per a poder fer efectives sancions contra Rússia, arran de l’atac contra Ucraïna. Així, una de les primeres conseqüències d’aquest decret és que els ciutadans russos i les empreses que tinguin obligacions en divises amb creditors estrangers de la llista de països «hostils» les podran pagar en rubles. Aquest canvi només s’aplica en pagaments superiors a 10 milions de rubles mensuals, és a dir, a més de 66.000 euros o una quantitat semblant en moneda estrangera.

Donacions dels comuns
En un altre sentit, els set comuns d’Andorra han acordat fer una aportació econòmica de 3.000 euros cadascú, en concepte d’ajuda humanitària a Ucraïna, segons van informar ahir a través d’un comunicat. D’aquesta manera, els 21.000 euros es repartiran de manera igual entre les tres entitats que treballen en la recaptació de fons al Principat: 7.000 euros per a la Creu Roja Andorrana, 7.000 euros per al Comitè d’Unicef a Andorra i 7.000 euros per a Caritas Andorrana. 

Cal recordar que tots els ciutadans poden fer la seva aportació, econòmica o ja sigui amb diferents materials, medicaments i aliments, a través de les múltiples entitats i institucions que durant aquests dies treballen en la recaptació d’aquests productes.

Ajuda Humanitària
D’altra banda, el comboi de recollida de roba, menjar i medicaments per enviar a Ucraïna impulsat per la gerent ucraïnesa del Club Energy, Irina Palyushok, –juntament amb els seus superiors russos i en col·laboració amb la Creu Roja Andorrana– sortirà demà del Principat. A més, Palyushok va fer saber que finalment sí que podrà acompanyar els combois d’ajuda humanitària fins a la frontera amb Polònia. La gestora ucraïnesa va afegir que si es dona l’oportunitat podria veure des de la frontera els seus familiars que viuen al poble de Lviv, a l’est d’Ucraïna. «La meva família no vol deixar la seva llar i, per tant, no volen marxar del país», va remarcar. Quant a l’ajuda humanitària que faran arribar a la Creu Roja d’Ucraïna, Palyushok va manifestar que està «molt contenta» per la recol·lecta i perquè finalment van aconseguir reunir més productes de primera necessitat com medicines, productes d’higiene i per a nadons.

Pel que fa al consolat d’Ucraïna a Andorra, el cònsol honorari, Antoni Zorzano, va comunicar que actualment estan tractant a una vintena de persones, concretament tenen un total de sis demandes que corresponen a sis famílies ucraïneses diferents. 

La Unió Europea fa un primer pas per iniciar l’adhesió d’Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia

La Unió Europea (UE) ha iniciat un procés perquè Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia esdevinguin –en un futur– membres de la Comissió Europea. Així ho van comunicar ahir a través del compte oficial de Twitter de la presidència francesa del consell de la UE. A les piulades detallen que el Comitè de Representants Permanents de la Unió Europea (Coreper II) acorda convidar a la Comissió de la Unió Europea perquè aquests presentin un dictamen sobre cada una de les sol·licituds de l’adhesió d’Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia a la UE. A més, van informar que «ja s’ha posat en marxa un procediment escrit, perquè el consell validi els projectes de cartes en els que sol·liciten l’opinió de la Unió Europea». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT