PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Exteriors impulsa una enquesta ciutadana sobre els ODS al país

L’Informe Nacional Voluntari s’ha de presentar a les Nacions Unides durant el mes de juliol d’enguany

Per El Periòdic

Una captura de pantalla de l’enquesta a la plataforma VISC.
Una captura de pantalla de l’enquesta a la plataforma VISC. | visc.ad

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la directora del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, Florència Aleix, van presentar ahir la campanya d’elaboració de l’Informe Nacional Voluntari (INV), que es presentarà durant el mes de juliol d’enguany davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

L’INV, tal com va explicar Ubach, és un mecanisme de seguiment i revisió que tots els països membres de l’ONU han de redactar periòdicament recollint i explicant totes les seves iniciatives i polítiques nacionals per a l’assoliment de l’Agenda 2030 per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Té com a objectiu analitzar i presentar el nivell d’implementació de l’Agenda 2030 mostrant els èxits, els reptes i les lliçons apreses.

La ministra va recordar que l’Agenda 2030 incorpora els 17 ODS que representen «un full de ruta universal», ja que tots els països de l’ONU els han d’implementar. «Ha de guiar el futur de les societats posant en relleu la importància de la sostenibilitat, la resiliència i la inclusió», va afegir Maria Ubach, que va recordar que la voluntat fonamental és «enfortir la pau universal». Precisament, la ministra va emfatitzar que aquest pla d’acció universal recull objectius «transversals i interconnectats» vinculats a qüestions tan diverses com el medi ambient, l’educació, la igualtat de gènere o la producció i el consum responsable.

Així doncs, amb la finalitat de conèixer i saber quin és l’estat d’implementació dels ODS al país, enguany s’elaborarà el segon INV d’Andorra, que analitzarà la totalitat dels 17 ODS. D’aquesta manera, s’amplia el rang d’estudi del primer INV elaborat pel Principat i presentat el 2018, quan es van analitzar vuit dels 17 ODS. Per fer-ho, seguint les recomanacions de les Nacions Unides, la iniciativa s’ha obert a la participació del sector públic, del sector privat i també de la ciutadania, seguint la premissa de no deixar ningú enrere.

En aquest sentit, Florència Aleix va explicar que per a la redacció de l’Informe Nacional Voluntari s’ha contactat amb actors com per exemple el Consell General, els comuns, les parapúbliques, el Raonador del Ciutadà, així com les associacions i les ONG del país. «Volem que tothom hi pugui participar i aportar les seves idees», va afirmar la directora del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, que va manifestar la importància que puguin «presentar les seves iniciatives, idees o allò que troben a faltar a Andorra per a la implementació de l’Agenda 2030».

Pel que fa a la participació de la ciutadania, Aleix va exposar que s’ha creat una enquesta ciutadana en línia per saber quin grau de coneixement té la ciutadania sobre els ODS com també el grau d’implementació d’aquests. L’enquesta estarà disponible entre el 7 de març i el 30 d’abril del 2022 i s’hi podrà accedir a través de la plataforma VISC. L’eina VISC també inclourà un apartat informatiu sobre els ODS, l’INV i el calendari de treball.

A més, per fomentar encara més la participació de la ciutadania, s’han unit sinergies entre el Ministeri d’Afers Exteriors i l’equip de Participació Ciutadana del Ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana per impulsar una campanya de comunicació i difusió, així com per elaborar l’enquesta ciutadana. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT