PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià dona una nova «oportunitat» a Naturland

El comú, amb el vot en contra de Desperta Laurèdia, converteix 6,4 milions de deute en accions

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a Sant Julià de Lòria.
Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a Sant Julià de Lòria. | ANA / M. P.

La majoria del Comú de Sant Julià de Lòria vol donar una nova oportunitat a la societat de Camprabassa perquè pugui retornar el deute que acumula des de fa anys i que actualment se situa en els 24 milions d’euros. És per això que la corporació va aprovar ahir durant la sessió ordinària del Consell de Comú la conversió en accions de fins a 6,4 milions de deute. Es tracta d’un punt que no va rebre el suport dels consellers de Desperta Laurèdia, que van criticar que amb aquesta acció «el comú no fa altra cosa que regalar aquests més de sis milions» a canvi d’un paquet d’accions que supera les 180.000. A més, van lamentar que en un inici les accions de Camprabassa tenien un valor nominal de 35 euros, mentre que a hores d’ara es troben en un import negatiu de -3,52 euros.

Majoral va reconèixer que aquesta era «l’opció menys dolenta» de les que es tenien a sobre de la taula per salvar la societat. «El got es pot veure mig ple o mig buit. La minoria el veu mig buit dient que és un regal de 6,4 milions d’euros i nosaltres el veiem mig ple dient que és una manera de donar una opció a la societat perquè retorni el deute tant a les entitats bancàries com al mateix comú», va exposar. El cònsol major va recordar que avui dia els auditors «ens posen en fallida tècnica i en obligatorietat de dissolució» i «com a president del consell d’administració és una situació que no volem de cap manera».

Des del comú es va posar en relleu que el pla de negoci que es presenta des de la direcció de Naturland continua generant un dèficit d’aquí a uns quatre anys. Per tant, durant aquest temps el consistori haurà de continuar aportant diners. Tot i això, va explicar que, malgrat la pandèmia, el pla de negoci s’està complint i, fins i tot, s’està millorant. En la situació actual, la previsió és que Camprabassa hagi retornat la totalitat del deute entre els propers 15 o 20 anys.

El conseller Cerni Cairat va justificar el vot en contra de la formació assegurant que «la responsabilitat sempre acaba recaient sobre l’administrat» i prova d’això és que «una vegada més, tot i que no es fa una aportació dinerària, es reconeix que no es cobraran aquests diners» i, aquest fet, «certifica el que portem molts anys dient, que s’estaven aportant diners a fons perdut». Desperta Laurèdia lamenta que durant els propers anys el comú aportarà entre 400.000 i 600.000 euros anuals, el que pot acabar representant l’aportació de tres milions d’euros més d’endeutament de Camprabassa envers el comú. A més, «si no s’acaben complint les previsions, arribarem d’aquí a cinc anys al mateix punt, i aquesta és la nostra preocupació».

Malgrat no aportar solucions concretes, el conseller sí que va indicar que «nosaltres no hauríem arribat fins aquí», tot i reconèixer la dificultat de gestionar un problema que, al cap i a la fi, «és el projecte d’Unió Laurediana». La minoria també va criticar que la corporació no hagi explicat la mesura de forma explícita a la població abans d’aprovar-la. «El comú aplica una política de fets consumats i el que lamento és que en certes decisions es faci partícip a la ciutadania i en aquestes més transcendentals no hi puguin dir la seva», va afegir.

D’altra banda, el Consell de Comú, amb l’abstenció de Desperta Laurèdia, també va aprovar 1,8 milions d’euros en reconduïts per a l’exercici 2022. Segons va exposar la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, aquest import prové de treballs i inversions del 2021 que encara es troben en curs, així com de despeses compromeses de les quals encara no s’ha rebut factura. Del total, 1,5 milions corresponen a despeses d’inversions reals i 351.000 euros a despesa corrent.

En la resta de punts aprovats aquest dilluns també hi figura l’ordinació de suplement de crèdit pel patrocini d’una de les fases del Campionat internacional de BTT, que se celebrarà a la parròquia del 10 al 12 de juny. Tal com va exposar Marfany, es tracta d’un import que «no estava previst», però «és un esdeveniment previ a les Enduro World Series 2023», fet que aportarà «un augment de l’oferta turística a la zona» així com una forta presència a les xarxes socials.

Novament, Cairat va lamentar l’impacte ambiental que la competició pugui tenir sobre els camins comunals, ja que hi pot haver degradació d’espais «i no sabem com es preveu resoldre». «També ens preocupa convertir la parròquia en un centre de referència d’aquesta activitat», va dir, ja que aquest fet comporta «un efecte crida» que, per experiències passades, «pot tenir impactes negatius al voltant d’aquestes activitats». Majoral va assegurar que la majoria comparteix els neguits, però que a títol personal es va quedar tranquil després d’escoltar les explicacions de l’organització.

En el torn de precs i preguntes, la consellera de la minoria Maria Àngels Aché va mostrar la seva preocupació envers la baixa participació dels joves en les activitats del projecte Movlav i va sol·licitar un balanç general i una valoració de la participació, informa l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT