PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les noies mostren més sensibilitat a les desigualtats de gènere actuals

El 70% de les joves creu que la bretxa és «gran» i el 43% dels nois la considera «petita»

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’uns estudiants catalans fent les proves d’accés a la universitat.
Imatge d’arxiu d’uns estudiants catalans fent les proves d’accés a la universitat. | El Periódico de Catalunya / Joan Cortadellas

La percepció de les desigualtats entre dones i homes en l’actualitat varia en funció del gènere. Així es desprèn de l’enquesta realitzada a alumnes de batxillerat per part d’Andorra Recerca i Innovació (ARI) en el marc de les activitats pel Dia internacional de la dona i la nena en la ciència, en la qual es va debatre sobre els estereotips i es van establir uns reptes per assolir la igualtat, i que va comptar amb la participació d’alumnes, professorat i investigadors de l’ARI. És a dir, que en l’enquesta prèvia feta als joves participants, i preguntats sobre les desigualtats existents entre dones i homes, es pot observar una resposta contrastada entre unes i altres: mentre que un 70,6% d’elles troba «gran» la bretxa de gènere, aquesta valoració només la fa el 26,1% d’ells, ja que la resposta majoritària en aquest col·lectiu és d’un 43,5% que les considerava «petites», valoració apuntada pel 20,6% de les noies.

Pel que fa a l’entorn laboral d’Andorra, els nois enquestats van respondre majoritàriament que veien igualtat de gènere en aspectes com els salaris (73,9%), les oportunitats per trobar feina (65,2%), l’estabilitat en el lloc de treball (69,6%), l’accés a l’educació (82,6%), i l’accés a llocs de responsabilitat en les empreses (56,5%). Per la seva banda, les noies van coincidir a trobar igualtat de forma majoritària en l’estabilitat al lloc de treball (35,4%, tot i que molt ajustat amb el 29,4% que ho troba pitjor) i per l’accés a l’educació (82,4%), però van reconèixer pitjors condicions salarials (61,8%), oportunitats per trobar feina (50%) i d’accés a llocs de responsabilitat en les empreses (70,6%). En la mateixa línia, malgrat que el conjunt dels enquestats va apuntar en un 82,5% que creia que no hi ha carreres de dones i d’homes, sí que van enumerar professions com infermera, personal de la neteja, professors i secretària o recepcionista com les que tindrien més presència de dones, i a l’altra cara de la moneda, van apuntar a més homes desenvolupant els oficis de cossos de seguretat, construcció, mecànic o metge.


Manca de referents

Tenint en compte el context de l’enquesta, des de l’ARI es va preguntar als alumnes sobre la presència de referents femenins als llibres escolars, i van respondre en un 70,2% dels casos que hi havia més homes que dones. Això té una relació directa amb el fet que, preguntats sobre si coneixien diferents figures científiques, els enquestats reconeguessin només dues de les vuit dones que se’ls va referir: Marie Curie i Rosaline Franklin, mentre que Margaret Hamilton, Simone de Beauvoir, Rachel Carson, Jane Addams, Inge Lehmann i Hipatia d’Alexandria, no. En canvi, els enquestats sí que van conèixer els sis homes pels quals se’ls va demanar: Charles Darwin, Albert Einstein, Isaac Newton, Galileu, Stephen Hawking i Nicolas Copernic.

De fet, les preferències dels joves pel que fa a les carreres que volen estudiar mantenen la línia de les diferències indicades en l’enquesta. Al 43,5% dels nois li agradaria cursar uns estudis del camp de l’enginyeria, la indústria i la construcció, mentre que la segona opció més freqüent són la de les ciències socials, economia i dret, en un 26,1% dels casos. Així mateix, la resposta més comuna de les noies va ser per aquest darrer grup, en un 23,5% de les respostes, seguida per un 20,6% que es decantava per la salut i els serveis socials.

A tall de conclusió de la jornada del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, els participants van recollir els reptes pendents en la matèria de la igualtat de gènere al Principat i van unir-les en un mural. Segons van posar en relleu des de l’ARI, els joves es van mostrar sensibles per la igualtat salarial, aconseguint unes condicions equitatives entre homes i dones i acabar amb la bretxa salarial. Els grups també van apuntar a una necessitat d’equilibrar la càrrega familiar, facilitant la conciliació laboral i igualant les baixes per maternitat i paternitat. Els joves van posar de manifest la necessitat de millorar la representació de les dones en càrrecs de responsabilitat, ja sigui dins del sector privat com en l’entorn polític. I en darrera instància, l’exercici va recollir altres tasques pendents com el foment de l’esperit crític per denunciar l’assetjament, garantir les oportunitats d’educació arreu del món, i assegurar la llibertat d’elecció en tots els àmbits vitals. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT