PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS demana un registre de la propietat per aflorar pisos buits

Reitera les crítiques al Govern per la manca de polítiques

Per Albert Belis

Joao de Melo i Pere Baró, ahir a la seu del PS en roda de premsa.
Joao de Melo i Pere Baró, ahir a la seu del PS en roda de premsa. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va tornar a fer ahir una roda de premsa per criticar l’absència de polítiques del Govern en matèria d’habitatge, arran de les declaracions sobre el tema del raonador del ciutadà, Marc Vila, que va assegurar que havien augmentat les queixes aquest principi d’any, amb unes 80 durant els primers dos mesos. Com a solució a la problemàtica, els socialdemòcrates van plantejar la construcció de pisos socials i la creació del registre de la propietat. D’aquesta manera, «podrien aflorar els pisos buits i sabríem la quantitat concreta que hi ha, ja que els números actuals no són fiables», va afirmar el secretari d’organització del PS, Pere Baró. «S’ha de treballar –va afegir– per alliberar aquests pisos, per exemple, amb incentius fiscals».

Els socialdemòcrates van recordar que el 2019 –abans de la pandèmia– ja van organitzar una manifestació de protesta per aquest tema. En aquest sentit, Baró va afirmar que «podríem pensar a fer un crit a la ciutadania», així que «si vol nosaltres estarem al seu costat», va assegurar el secretari d’organització de la formació, que va comparèixer al costat del vocal del comitè executiu, Joao de Melo.

Sobre la mesura que sí que ha aplicat el Govern de Demòcrates: la congelació dels lloguers, van apostar perquè s’allargui perquè «és l’única», van dir, tot i que «no és la solució, és un pedaç». Ara bé, «si no s’allarga més enllà del 2022, el problema no s’haurà arreglat, així que serà encara més greu perquè haurem de marxar del país, perquè no s’hi podrà viure», va afirmar De Melo. «Les polítiques socials no es poden veure com un negoci, nosaltres no volem gastar més diners, sinó que els que hi ha s’inverteixin en les prioritats», va afegir.

El PS va presentar les dades d’una petita enquesta que s’ha fet durant el mes de febrer a les xarxes socials del partit i que denoten la preocupació de la ciutadania pel que fa a l’habitatge. En aquest sentit, s’han formulat tres qüestions de les quals el 97% dels 128 vots participants considera que els preus dels pisos de lloguer són desmesurats, el 66% creu que els polítics no són conscients de la problemàtica (mentre que el 17% afirma que només ho fan alguns representants polítics), i un 94% opina que el Govern no tira endavant prou polítiques d’habitatge. «La situació és insostenible, cada cop és més complicat viure a Andorra i trobar treballadors de perfil baix; la gent d’aquí som secundaris pel Govern de DA, importen més els rics que es deixen els diners», va afirmar Baró.

PUBLICITAT
PUBLICITAT