PUBLICITAT

La proposta de Nomen amplia la bretxa entre liberals i reformistes

  • El PLA accepta fer llistes conjuntes amb ApC i el PRA rebutja un pacte «sense base programàtica»
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les dues ànimes de CR, Baró i Gabriel, parlen a la Casa de la Vall durant una sessió de Consell de l'any passat Foto: TONY LARA

Si la pretensió real del president d'ApC, Eusebi Nomen, en formular la proposta de fer llistes unitàries contra els socialdemòcrates era unir, de moment sembla que ha aconseguit el contrari. L'oferta de Nomen ha accentuat, encara més, les diferències existents entre les dues ànimes de la Coalició Reformista: mentre que els liberals van acceptar dijous negociar llistes parroquials unitàries amb ApC, els centristes i impulsors del Partit Reformista (PRA) van descartar una aliança «mancada de base programàtica».

Va ser el vicepresident del Grup Reformista, líder de Nou Centre i ànima del PRA, Ladislau Baró, l'encarregat de vessar el gerro d'aigua freda sobre les pretensions de Nomen: «El Partit Reformista ja està treballant per aconseguir la unitat que permeti l'alternança, però no farem la unitat a qualsevol preu», va declarar el polític centrista. Segons Baró, «la unitat s'ha de construir sobre propostes programàtiques i un projecte de país» i això és, a parer dels centristes, el que li falta a la proposta que Nomen va formular dijous a la resta de grups de l'oposició. Per al vicepresident del Grup Reformista, no pot ser que la base d'un pacte sigui un contracte amb el pressupost com a moneda de canvi: «Votarem contra el pressupost perquè no fem confiança política a aquest Govern i, per tant, el nostre posicionament no variarà en funció de tàctiques electorals», va concloure Baró.

Nou Centre va celebrar dijous al vespre l'executiva i l'opinió majoritària va ser la de rebutjar l'oferta de pacte de Nomen i ApC. El PRA es reuneix dilluns per decidir què fer, però diversos militants liberals propers a la nova formació també van descartar explorar la via Nomen. Aquest és el cas del conseller general i president del comitè parroquial del PLA-CR a Escaldes, Jaume Serra, que va descartar rotundament el pacte que proposa ApC; i ho va fer en els mateixos termes que Baró, fet que reforça la idea que les diferències entre les dues ànimes que fins ara han integrat CR són cada cop més evidents: els centristes, juntament amb un nodrit grup de liberals –principalment d'Escaldes i Canillo– descarten sumar-se al front comú contra el PS que proposa Nomen. La resta de liberals –els liberals ortodoxos, per dir-ho d'alguna manera– ho veuen bé.

De l'«estranyesa» a l'accepctació / I és que el PLA sembla disposat agafar-se a un ferro roent abans que claudicar davant el nou Partit Reformista. El president dels liberals, Enric Pujal, va explicar ahir a l'ANA que dijous al vespre l'executiva del PLA va rebre la proposta de Nomen «amb estranyesa», però que a mesura que va anar avançant el debat «pràcticament tothom» va estar d'acord en què era una bona opció.

Quedava també, per aclarir, el sentit de les condicions que Nomen va posar dijous damunt la taula. Alguns liberals es van prendre les paraules del líder d'ApC com un ultimàtum, fins i tot com un xantatge: o es feien llistes unitàries o ApC deixava passar el pressupost. Diversos dirigents parroquials del PLA es van mostrar disconformes amb la manera en què Nomen ha formulat la proposta i van anunciar que si pactaven les llistes amb ApC seria per pròpia conveniència i no per un xantatge. «Amb el pressupost [Nomen] que faci el que vulgui, que al cap i a la fi és el que farà», van declarar aquestes fonts a l'ANA.

Pujal, però, va treure ferro a la qüestió, dient que més que una amenaça era una explicació. Segons el president del PLA la lògica de la proposta de Nomen era que si no es té garantia de guanyar unes eleccions, més val que no es convoquin; i la manera de no forçar el cap de Govern a dissoldre el Consell General i convocar eleccions és deixar passar el pressupost.

Nomen, satisfet / La versió de Pujal, però, no acabava de concordar amb la de l'autor de la proposta. Nomen, en declaracions a ADRàdio, va explicar que l'oferta consistia a deixar passar el pressupost per evitar una pròrroga que considera «il·legal», però que aquest deixar passar anava condicionat a què el cap de Govern, Jaume Bartumeu, signi el decret de dissolució del Consell General. D'altra banda, Nomen es va mostrar satisfet per l'acollida i les reaccions a la seva proposta. El líder d'ApC va assegurar ser optimista quant al grau d'acceptació de la seva oferta i es va mostrar esperançat després d'haver iniciat un procés que, en paraules seves, «qui sap on pot arribar».

Gabriel, a l'espera / Quan els liberals, dijous al vespre, van decidir negociar amb ApC les llistes unitàries van nomenar l'actual líder de CR, Joan Gabriel, com a cap de la negociació,. Així ho va explicar Pujal al matí. Al migdia, però, Gabriel assegurava estar «a l'espera» de la decisió que prenguessin les diferents parts de la coalició que –per ara– lidera. Les parts han parlat: el PLA vol sumar-se a la via Nomen i el PRA no. Tots parlen d'unitat, però cadascú vol fer-la a la seva manera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT