PUBLICITAT

Andorra la Vella

La mascareta no serà obligatòria al gimnàs, extraescolars i guarderies

Tretze actius més (578), 84 nous casos de covid i dos pacients menys a l’hospital en les darreres hores

Per Albert Belis

Dos infants amb mascareta en una activitat.
Dos infants amb mascareta en una activitat. | Comú de la Massana

El Consell de Ministres va decidir ahir una nova flexibilització de les mesures preventives que entrarà en vigor a partir d’avui per lluitar contra la propagació del coronavirus. Segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior, el canvi ve motivat per l’estabilització a la baixa dels casos en les darreres setmanes, i sobretot per la disminució de la pressió sanitària. En línies generals, les noves mesures afecten els equipaments espotius, les llars d’infants, les activitats extraescolars i les cases pairals, on no caldrà dur mascareta en alguns casos.
En aquest sentit, l’Executiu ha acordat flexibilitzar l’ús de la mascareta als gimnasos i equipaments esportius.

D’aquesta manera, quan els usuaris puguin garantir una distància d'1,5 metres entre un i l’altre, no serà necessari utilitzar la protecció facial. També s’alleugereix l’ús de la mascareta a les llars d’infants –ja no caldrà que el personal en faci ús– ni a les activitats extraescolars, on s’aixeca l’obligatorietat tant pels infants com pels monitors. Finalment, als centres de dia i cases pairals es tornen a permetre les agrupacions de fins a 10 persones i les activitats fora dels centres amb interaccions amb membres d’altres unitats de convivència. La resta de mesures vigents es prorroguen sense canvis fins al 7 de març vinent.

Pel que fa a l’actualització de les dades sanitàries, en les darreres 24 hores el ministeri de Salut ha detectat 84 nous casos positius, amb 71 noves altes. Els casos actius s’han incrementat en 13 persones, deixant un nombre total de 578. Quant a la pressió hospitalària, hi ha dos malalts menys ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 13 en total, nou a planta (-2) i quatre a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tres dels quals requereixen ventilació mecànica. Pel que fa a l’afectació a l’educació, hi ha 12 aules (-2) sota vigilància passiva i cap de forma activa. Finalment, des de l’inici del pla de vaccinació, ja s’han administrat 155.836 vacunes: 57.978 primeres dosis, 57.233 segones i 40.625 terceres.

D’altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es desplacen avui a Barcelona per reunir-se, amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, així com amb la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, amb la cooperació sanitària entre ambdós estats sobre la taula. Aquesta serà la primera trobada del cap de Govern amb Maria Eugènia Gay, des del seu nomenament. Durant la reunió es preveu que es puguin tractar diferents aspectes de les relacions bilaterals entre Espanya i Andorra i fer seguiment dels convenis vigents entre els dos països. Per la seva part, els ministres de Salut també abordaran els convenis de col·laboració en matèria de salut.

Per un altre costat, Andorra Turisme ha anul·lat el darrer concert previst en el marc de la celebració de l’Andorra Mountain Music (AMM). Es tracta del de Dimitri Vegas & Like Mike, que s’havia de celebrar el 12 de març i que, tal com figura a la pàgina web de l’organisme, queda posposat fins a nova data, però informen que les entrades es poden utilitzar per accedir al concert d’aquest dissabte de Timmy Trumpet, mantenir-les per quan es reprogrami o sol·licitar el reemborsament de l’import. De moment no es coneixen els motius que haurien portat a Andorra Turisme a cancel·lar l’espectacle ni el nombre de tiquets que s’haurien venut.

Equilibri entre les tarifes i els costos als centres sociosanitaris

El ministre Portaveu de l’Executiu, Eric Jover, va explicar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres els motius de l’increment de les tarifes als centres sociosanitaris. En aquest sentit, va indicar que aquest augment s’explica per un canvi d’enfocament en l’oferta, la qual va afirmar que «no responia al servei que necessitaven les persones», ja que se centrava en un model «obsolet», el medicalitzat. Així doncs, va assenyalar que s’ha afegit un acompanyament personalitzat a l’autonomia de les persones amb la voluntat de «millorar la seva qualitat de vida». Jover va puntualitzar que l’encariment de les tarifes també fa referència a un equilibri amb els costos que representa el servei, els quals superaven el que fins ara pagaven els usuaris. Tot i això, va matisar que el Govern donarà ajuda i suport a les persones amb menys recursos que no puguin fer front a la tarifa perquè «cap ciutadà es quedi sense aquest acompanyament», per la qual cosa, en funció de la seva capacitat financera, «hauran d’abonar una tarifa realista a les seves possibilitats». Fins ara, l’usuari havia d’abonar el cost hoteler de la tarifa (780 euros) i el 10% del cost sanitari. Ara, el preu que haurà de pagar pel mòdul hoteler serà de 926,30 euros i, a més, haurà d’assumir entre 500 i 600 euros més.

PUBLICITAT
PUBLICITAT