PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 8M pren forma amb actes de cultura, reivindicació i esport

La Fada Ignorant acollirà la programació d’AFdA, amb els pits femenins com a eix vertebrador

Per El Periòdic

Xavier Herver, Jordi Serracanta i Mònica Codina, ahir a la presentació de la ‘masterclass’ solidària de defensa personal per a dones.
Xavier Herver, Jordi Serracanta i Mònica Codina, ahir a la presentació de la ‘masterclass’ solidària de defensa personal per a dones. | ANA / A.S.

Les associacions i institucions del país han començat a fer públiques les seves propostes d’activitats en el marc de la celebració del Dia de la Dona, el dimarts vinent, 8 de març. L’acte més cerimoniós tindrà lloc el mateix dia, a partir de les 13.00 hores a la plaça Lídia Armengol Vila d’Andorra la Vella, on hi haurà una concentració conjunta d’Acció Feminista d’Andorra (AFdA) i l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). Durant la mobilització, cada entitat llegirà un manifest per reivindicar la jornada i per continuar lluitant per la igualtat de gènere.

Al llarg del dia 8 hi ha programades diferents activitats. Per part de l’AFdA i a partir de les 18.00 hores, s’ha organitzat un seguit de propostes amb els pits de la dona com a element central, seguint el fil de la cançó Ay mamá de Rigoberta Bandini, que ha esdevingut un himne. Serà a La Fada Ignorant, i comptarà amb la presentació del fanzine d’AFdA per part de Yolanda Blanco i Aurora Baena; Tet a tet Ha Art, una selecció de les millors representacions de pits en l’art oferta per Baena i Meritxell Blanco; la secció Toi, toi, toi, de la presidenta d’Andorra Lírica, Jonaina Salvador, a Els matins de la Nacional parlant de l’òpera Les mamelles de Tirèsias; una xerrada de salut mamària a càrrec de la doctora Júlia Martínez-Illescas; i una lectura dramatitzada de l’actriu Txell Díaz. 

A Ordino, i coincidint amb el 10è aniversari del Club Karate Xavier Herver, s’ha previst un seguit d’activitats al llarg de l’any per celebrar la fita. La primera serà una masterclass solidària de defensa personal per a dones, que tindrà lloc el dia 8 entre les 20.00 i les 22.00 hores a l’Andorra Congrés Centre d’Ordino (ACCO). L’objectiu d’aquesta primera activitat serà «donar a conèixer fonaments bàsics de defensa personal perquè les dones es puguin defensar en situacions de conflicte o de maltractaments», va exposar el director tècnic del club, Xavier Herver, ahir durant la presentació de la proposta, on també van prendre part la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, i el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta. Els diners recaptats amb masterclass aniran destinats a l’ADA, segons va informar l’ANA.

Finalment, des del Govern, s’ha fet coincidir el lliurament de la cinquena edició del guardó Olympe de Gouges amb el Dia de la Dona. Es tracta d’un programa que reconeix les empreses del país que treballen per la promoció de la igualtat de gènere dins de la seva organització. L’acte es durà a terme a les 19.00 hores als cinemes Illa Carlemany i, seguidament, es projectarà la pel·lícula Per raó de sexe, dirigida per Mimi Leder i estrenada el 2018. Paral·lelament, el 23 de març a les 19.00 hores s’ha organitzat una taula rodona participativa al Cèntric Atiram Hotel de la capital, titulada: Trencant el sostre de vidre. Implementació de la nova llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes

PUBLICITAT
PUBLICITAT