PUBLICITAT

Encamp

«No a la guerra», el crit unànime que ha ressonat al Ball de l’Ossa

La Comissió de Festes d’Encamp va repassar l’actualitat nacional i internacional amb to satíric

Per Laia Bautista

L’Ossa d’Encamp entrant en escena aquest dilluns durant la representació.
L’Ossa d’Encamp entrant en escena aquest dilluns durant la representació. | ANA/A.M.

El públic que va assistir ahir a la representació del Ball de l’Ossa d’Encamp va aixecar un aplaudiment i un crit unànime de «no a la guerra» respecte al conflicte armat que va iniciar Rússia fa pocs dies a l’Europa de l’est. Des de la Comissió de Festes d’Encamp van tractar aquesta temàtica delicada en alguns dels esquetxos de l’obra, mostrant el suport envers els ucraïnesos.

Així, una part de la mofa internacional va estar representada pels dallaires, que enguany provenien de països llunyans, concretament dels Estats Units, del Japó, de Brasil, d’Escòcia, de Cuba, de Turquia i d’Ucraïna. Aquest darrer país va tenir una representació simbòlica, com una mena de crida a la cohesió mundial, en un dels esquetxos de l’obra en què l’ucraïnès és reduït pel mateix Vladimir Putin. Tot seguit, el capatàs i els altres dallaires s’adonaven de la força desproporcionada que Putin està aplicant envers l’ucraïnès i van anar a aturar-lo i a fer-lo fora de l’escena.

A escala internacional, també van escenificar de manera burlesca el campionat Ballon World Cup d’Ibai Llanos i Gerard Piqué versió encampadana, a més de representar els virals vídeos dels Campionats de Bufetades. Un altre aspecte que van posar en relleu els comissionats, va ser la candidatura del Ball de l’Ossa perquè esdevingui, juntament amb Ordino i altres ciutats franceses de l’Alt Vallespir, Patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

En l’àmbit nacional, el capatàs dels dallaires va ser l’encarregat de fer burla i sàtira repassant alguns dels apartats de la revista del Carnaval d’Encamp com les notícies del dia, els mots encreuats i la cartellera. El comissionat, Raül Fernández, que representava el capatàs dels dallaires, va manifestar que «tot és sàtira i riure» i la mofa que van fer envers els ordinencs «anava pel protocol i no tant per copiar l’Ossa», ressaltant que, a la Comissió «ningú se’ns escapa, sigui d’Ordino o de Manhattan». A més, com així va comunicar al llarg de la representació, enguany era la seva darrera Ossa i va anticipar que a l’Operació de Sa Majestat el Carnestoltes –que tindrà lloc avui a les 22.30 hores– es donarà a conèixer el segon comissionat, que també es jubilarà enguany.

Homenatge a les autoritats
D’altra banda, al llarg de la representació els comissionats van obsequiar diferents autoritats que van ser presents a l’obra. Primer va ser el torn del conseller d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura, André Riba, qui va ser obsequiat amb una pala de treure neu i el de Cultura i Afers Socials, David Cruz, amb una bata d’infermer. Tot seguit, el cap de Govern, Xavier Espot, –que va assistir a l’acte acompanyat de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva– va rebre una reproducció del cartell del Carnaval d’enguany. Finalment, la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, va col·laborar amb la Fregona alhora esclafant un ou contra el capatàs, qui al llarg de l’obra va queixar-se del poc pressupost que han rebut per part del comú. Tanmateix, al llarg de la representació, la Comissió de Festes d’Encamp va fer referència al cònsol menor, Jean-Michel Rascagnères, i al conseller de Reactivació Econòmica i Turisme, Nino Marot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT