PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Les ganes i la motivació que tinc per seguir treballant són immenses»

Entrevista a l’esquiador de la FAE Joan Verdú

Per David Sansaloni

Verdú en acabar la seva última prova de Copa d'Europa, en la qual va vèncer.
Verdú en acabar la seva última prova de Copa d'Europa, en la qual va vèncer. | FAE

Joan Verdú ja és a casa. L’esquiador d’alpí de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va arribar fa uns dies al Principat per preparar el darrer tram de temporada, que compta amb les finals de Copa d’Europa que es disputaran al país a mitjans del mes de març. Verdú aterra després de sortir matemàticament campió de la Copa d’Europa en la disciplina de gegant, i podrà rebre el guardó acompanyat de la seva gent. Tanmateix, el tricolor va aconseguir la 9a posició en el gegant masculí dels Jocs Olímpics de Pequín 2022, sent la millor marca històrica d’un esportista andorrà en aquesta competició.

 

–Ja ha tingut temps d’instal·lar-se? 
–Fa quatre o cinc dies que estic aquí i he aprofitat per descansar una mica i combinar-ho amb una bona preparació física per poder afrontar l’esprint final de la temporada.

 

–Com definiria la temporada? 
–Fins i tot avui dia encara no he acabat d’assimilar del tot els resultats tan bons que hem tingut, i no en un dia puntual, sinó tota la temporada. Les copes d’Europa, els Jocs... Està sent una gran temporada i tot això és el treball de molts anys d’esforç. No ha vingut regalat, i venim de moments molt complicats amb les lesions, i obtenir uns resultats així encara ho fa més especial.

 

–És un premi al sacrifici. S’ho esperava durant la pretemporada? 
–Evidentment, no m’imaginava uns resultats com aquests. O almenys no ara mateix. Fins fa res no podia fer temporades senceres per tema lesions molt greus que m’han tallat molt tota la preparació a escala física i a escala d’esquí. Aquesta temporada la prenia com la primera en la qual podia fer tota la preparació, fer-ho tot bé. No ho sé. No m’imaginava amb uns resultats com aquests, tot i que sempre m’he vist capaç de fer grans coses, però aquests resultats són excel·lents i això em motiva molt a continuar treballant i a seguir cap amunt.

 

 

–Ha dedicat uns segons a pensar d’on ve? D’aquells moments tan complicats amb les lesions. 
–I tant. De fet, continuo pensant, ja que són aquests moments els que m’han fet fort i els que han marcat la diferència. No ha sigut un camí fàcil, amb tothom entrenant, esquiant, i jo amb operacions, rehabilitació, etc. Per tant, aquests moments m’han fet un corredor molt més madur en l’àmbit mental i en termes generals. He après moltíssim d’aquestes èpoques i estic segur que m’està servint.

 

–Abans de començar va dir que es presentava una temporada «ilusionant i exigent». No ha anat desencaminat... 
–(Riu). Sempre he cregut en mi i sabia que era capaç de fer grans coses, i tan sols faltava que s’alineessin tots els astres perquè jo hagi pogut demostrar el meu potencial (riu). En aquell moment ja portava una pretemporada molt bona, esquiant molt bé. Per tant, ja veia que estava a un bon nivell. A partir de la primera cita a Solden vaig començar a tirar, a començar a guanyar a les Copes d’Europa, després el resultat dels Jocs i finalment aquest campionat de gegant de la Copa d’Europa. Ha sigut increïble i estic supermotivat de cara a l’esprint final i amb ganes d’acabar posant la cirereta del pastís amb les Copes del Món.


–S’havia fixat algun sostre abans d’afrontar la nova campanya? 
–Sempre he sigut partidari de no tancar les portes al que pugui passar. En l’esquí un segon et canvia de dalt a baix. L’any passat vaig fer un cinquè lloc a la Copa d’Europa i aquest tenia al cap que m’agradaria fer alguns pòdiums per estar a dalt a la Copa d’Europa. Aquest és un circuit molt exigent i molt dur, i tens un gruix de corredors boníssims que van amb el ganivet entre les dents per guanyar-se la seva plaça a la Copa del Món.

 

 

–Glungezer, la de Reiteral,  Oppdal... Què signifiquen per a vostè? 
–Són llocs que se m’han quedat gravats. La primera cursa de Copa d’Europa que vaig guanyar em va treure un pes molt gran de sobre, i a partir d’aquí vaig prémer perquè sabia que podia repetir-ho. 

 

–Aquests resultats son el màxim que podem veure de Joan Verdú? 
–Et mentiria si et digués que aquest és el meu sostre. Penso que encara em queda molt a demostrar, que tinc potencial per a aconseguir grans coses i em permeto somiar i continuar treballant per a tirar com més amunt millor.

 

–I d’aquí res posarà la cirereta del pastís de la temporada, a casa. 
–Em fa moltíssima il·lusió córrer aquí a casa [Andorra], i més de la manera en què ho faig. Ja he guanyat el campionat, el que em treu tota la pressió, i l’únic que vull és esquiar com he estat fent-ho fins al moment, fer gaudir tot el país, a mi mateix i fer la millor cursa possible.

 

–Canviant de tema, el resultat als Jocs va ser un extra, no? 
–Va ser un resultat increïble i vaig gaudir molt amb les dues mànegues, lluitant de tu a tu amb els millors del món. Em vaig quedar molt a prop de la medalla i vaig fer una cursa que no hagués pogut imaginar. 

 

 

–Ha canviat el Joan Verdú de fa uns mesos al d’ara? 
–Una cosa és creure amb tu mateix, en les teves capacitats, i l’altra demostrar-ho. Uns resultats com aquests són un cop sobre la taula per dir-me a mi mateix que tot el que he treballat ha valgut la pena. Les ganes i la motivació que tinc ara mateix per seguir treballant són immenses. 

 

–Si hagués d’escollir, es quedaria amb els resultats de Copa d’Europa o amb el dels Jocs? 
–El resultat dels Jocs sembla ser més mediàtic per la mena d’esdeveniment que és, però el que he fet a la Copa d’Europa no ve tan sols d’un moment puntual, sinó de tota una temporada.

 

–Ha pensat en la influència que pot tenir sobre la base de l’esquí al país? 
–Avui [ahir] he tingut el plaer de compartir una estona amb els nens i ho parlava amb ells, que no fa gaire temps jo també era un nen amb il·lusions, ganes i somnis. Tenir referents sempre és positiu, i ara amb Cande Moreno, Irineu Esteve, Carola Vila o Maeva Estevez sempre poden trobar un punt d’inspiració i apropar-se més a l’esport del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT