PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Banders i la nivologia

El servei de meteorologia treballa amb l’equip de muntanya per mesurar la neu

Per Àlex Pont

El grup de nivologia del Cos de Banders mesura la capa nival a Arinsal.
El grup de nivologia del Cos de Banders mesura la capa nival a Arinsal. | Servei Meteorològic d\'Andorra

No tan sols s’encarrega de preservar la flora i la fauna del país, la qual cosa no és una tasca simple, sinó que el Cos de Banders treballa braç a braç amb el Servei de Meteorologia d’Andorra pel control i la prevenció de les allaus arreu del territori. «Els Banders ens transmeten informació tècnica sobre les capes del mantell de neu que es forma a les muntanyes», assegura el nivòleg del Servei de Meteorològic Nacional Guillem Martín.

Una de les tasques que duen a terme els professionals a la muntanya són els sondatges del terreny mitjançant el sistema de percussió. Aquest procés consisteix a fer un forat i introduir-hi una sonda. Posteriorment, procedeixen a realitzar un test d’estabilitat amb una vara i «duen a terme diverses repeticions de cops a la capa de neu per observar la reacció a la superfície», afirma Martín. Després d’actuar sobre la capa, s’envia un informe als meteoròlegs per registrar els nivells de propagació de les contusions i l’afectació.

Paral·lelament, el grup de muntanya realitza l’EAMS, o bé el test de columna estesa. Aquesta comprovació consisteix a agafar una mostra de neu del terreny que, segons Martín, «normalment es tracta d’un bloc de 30 centímetres d’altura i 90 centímetres d’amplada el qual es colpeja un total de 30 cops amb la vara». Del total de contusions, les 10 primeres es fan amb la força del canell, les altres 10 emprant la força del colze i el terç restant amb la força de tot el braç. Així, els Banders observen la rigidesa d’un cos sòlid i compacte de la neu de la zona amb la finalitat d’esbrinar quanta força es necessita per malmetre l’estructura i observar quin efecte produeix a la superfície. D’aquesta manera, els meteoròlegs i els nivòlegs poden extrapolar quin seria l’efecte de la força exercida a la capa nival.

El Cos de Banders realitza aquestes accions a les zones de muntanya que no pertanyen als dominis esquiables, ja que en aquests, són els empleats de les estacions de muntanya els que s’encarreguen de supervisar les capes nivals i enviar les dades al servei de meteorologia per calcular les previsions i col·laborar amb la prevenció de les allaus.

Els professionals que es destinen a treballar sobre el terreny i a pujar les muntanyes del Principat per realitzar les tasques de nivologia es divideixen en grups no superiors a tres efectius per zona al territori delimitat de l’estudi. A més, Martín assenyala que els Banders també treballen al principi de la temporada primaveral amb la finalitat de determinar el moment en què es produeix el desgel de les muntanyes i «poder preveure possibles crescudes dels rius, torrentades i la incidència a les zones poblades que es poden veure afectades»

PUBLICITAT
PUBLICITAT