PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’incendi de la planta de residus destrossa l’interior de la nau

El foc no ha provocat danys estructurals rellevants a l’edifici

Per Àlex Pont

Imatges de l’estat de la planta de residus de la Comella.
Imatges de l’estat de la planta de residus de la Comella. | Govern d\'Andorra

L’incendi que es va originar a la planta de residus de L’Home del Sac de la Comella el dissabte passat va deixar l’interior de l’edifici totalment destrossat, segons va explicar el Cos de Bombers. En ell només van quedar algunes restes dels papers i els plàstics que s’emmagatzemaven a la mateixa nau. 

Al seu torn, el director del cos, Jordi Farré va manifestar que, en primer lloc, es va dur a terme una acció defensiva «per evitar la propagació del foc cap a la zona boscosa» de la Comella i van verificar que l’incendi no havia afectat cap altra de les instal·lacions adjacents, com és el Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). A més, en vista de la situació i de l’estat de la nau industrial «hem valorat la impossibilitat d’entrar a l’interior» i van iniciar les tasques d’extinció des de l’exterior, aprofitant les obertures ja provocades pel foc i amb el suport de l’helicòpter que utilitzen per a sufocar els incendis forestals. Cap a mig matí l’incendi es va donar per extingit i es van començar a dur a terme les tasques de vigilància activa de l’indret.

Durant la jornada d’ahir, els Bombers van dur a terme quatre relleus de quatre hores cadascun per remullar la zona i l’interior de la nau mitjançant una dotació del parc d’Andorra la Vella. «Hem remullat la superfície perquè encara sortia fum del material que ha quedat compactat per l’acció del foc; no s’ha produït cap flama important, però calia que els professionals estiguessin atents per qualsevol tipus de contratemps», va explicar el cap de guàrdia. La càmera termogràfica va esdevenir un dels mètodes clau per avaluar la zona i la temperatura del lloc dels fets. De fet, el cap de guàrdia va destacar que «l’interior ha quedat totalment carbonitzat i no queda res que es pugui tornar a fer servir, però els danys estructurals són menors i no hi ha risc de col·lapse».

Els Bombers encara desconeixen les causes que podrien haver provocat l’inici de l’incendi i consideren que seran necessaris diversos dies per esclarir els fets. Tot i això, el director va puntualitzar que en el fum, que es va poder visualitzar des de molts indrets del territori, «no s’han detectat substàncies, o la suficient quantitat d’aquestes, perquè sigui tòxic i tingui afectació per la població».

Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que també es va desplaçar fins al lloc dels fets per analitzar la magnitud de l’incendi, va asseverar que l’incident va ser «un ensurt important», però «per sort no hi ha hagut danys personals ni a la muntanya i això és important». La mandatària també va exposar que, tot i que potser ara no seria el moment més idoni, «haurem de fer una reflexió sobre la ubicació d’aquesta mena d’instal·lacions tan a prop de la muntanya i del nucli urbà». Per cloure, va recordar que el darrer foc que es va produir a la zona va ser el 2018 als Serradells. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT