PUBLICITAT

Encamp

Putin fa acte de presència al judici dels Contrabandistes

La Comissió de Festes d’Encamp també ha fet burla sobre l’afer del vel i l’increment dels lloguers

Per Laia Bautista

Un moment de l’obra del judici dels Contrabandistes a la plaça dels Arínsols, ahir.
Un moment de l’obra del judici dels Contrabandistes a la plaça dels Arínsols, ahir. | Laia Bautista Servat

El Carnaval d’Encamp, que va donar el tret de sortida dissabte amb la penjada de la Carnestoltes –enguany la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol–, va continuar ahir amb la representació del judici dels Contrabandistes. Arran del conflicte armat que va iniciar el president de Rússia, Vladimir Putin, contra Ucraïna el passat dijous, la Comissió de Festes d’Encamp va afegir a última hora a Putin com a general dels carrabiners que arresten als Contrabandistes.

Així, el president rus va ser l’encarregat de posar mà dura i de controlar que els acusats de contraban no s’exaltessin durant el judici. El fiscal fins i tot va dir-li que si la situació se n’anava de les mans, tenia l’autorització de «treure els tancs». Seguidament, l’advocat dels pobres, enguany va encarnar al cònsol menor encampadà, Jean-Michel Rascagnères, el qual va fer una crítica sobre les conseqüències del conflicte armat: l’increment del gas i de l’electricitat. El general Putin va participar en altres moments de l’obra realitzant un test d’antígens al becari de l’advocat dels pobres i obrint els fardos dels acusats, quan també es va fer burla sobre la situació sanitària mundial a través de passaports covid falsificats i les estrictes mesures per protegir-se contra el coronavirus. A més, l’advocat dels pobres, el jutge, el fiscal i juntament amb algun contrabandista van cantar una cançó sobre la contagiosa variant òmicron.

La crítica carnavalesca sobre la parròquia d’Encamp també va ser present al llarg de tota la representació, on es va fer burla dels dos anys en obres al carrer Major a causa d’unes llambordes. El botxí va encarnar al conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot. La caricaturització del conseller va destacar bastant, ja que estava fent esport amb una bicicleta estàtica al costat de la guillotina mentre s’anava fent selfies amb tot el que passava a l’escenari. A més, també va fer acte de presència el conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz, a través del personatge Sis dits, el cap dels contrabandistes, qui va relatar el seu pas «d’infermer a conseller i amic del cap de Govern» fins que un dia es va trobar de lloguer. «Tots tenim dona i família, jutgeu-nos amb equitat», va manifestar, fet pel qual l’advocat va esmentar que «val més baixar el lloguer que tenir el pis buit».

Pel que fa a la sàtira nacional, l’article 100 del judici, «val més perdre el vel que l’ensenyament», va ser una clara al·lusió a l’afer de la nena que vol dur el vel a l’escola i que, a conseqüència d’això, des d’inici del curs gairebé no ha pogut assistir de manera regular a cap centre educatiu del país. D’altra banda, també es va fer menció sobre l’assessor de màrqueting de Naturland, del nou codi de circulació, les multes de la taxa de tinença d’animals i sobre les actuacions dels antidisturbis del Principat. La novetat d’enguany, però, és el blanc de les burles que ja no són els canillencs sinó els ordinencs. Aquesta nova rivalitat parteix de «l’apropiació d’exclusivitat» del Ball de l’Ossa i dels Contrabandistes que es van atorgar els encampadans en un article de la revista del Carnaval d’Encamp, un fet que des de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino van voler desmentir dies abans de l’inici de la celebració del Carnestoltes. Així, quan algú es fa l’ofès se’l compara amb els d’Ordino, segons es va poder apreciar a la penjada i als Contrabandistes.

Finalment, el jutge i el fiscal van absoldre, com cada any, els contrabandistes acusats. Tot seguit, es va oferir a tots els assistents, més de 600 racions de botifarra de la matança del porc que va tenir lloc a primera hora del matí. 
D’altra banda, segons van informar en un comunicat, el concurs de carrosses i comparses va batre el rècord d’inscripcions amb un total de 15 colles. Pel que fa a les activitats nocturnes, la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, va assegurar que s’havien desenvolupat «correctament, amb respecte i prudència. S’ho van passar bé i no hi va haver cap incident. El comportament va ser exemplar».

El ball de l’ossa
De cara a avui, a les 15.30 hores la xaranga Zebrass Marching Band animarà els ciutadans pels carrers del poble fins a les 16.00 hores que tindrà lloc a l’aparcament del Prat de l’Areny la representació del Ball de l’Ossa. Tot seguit, a la sala de Congressos del Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp es farà a les 17.30 hores l’espectacle infantil Krustó i Piruleta i a les 18.00 hores al Casal del Poble tindrà lloc el ball de tarda amb Music Lovers. De cara a la nit, a les 22.00 hores hi haurà el ball de nit a la sala de Festes amb La Tropikana i al mateix lloc, de les 01.00 hores a les 03.00 hores, se celebrarà la festa temàtica Super Festa Fluor amb els discjòqueis Moncho, Mon i Sergi Domene. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT