PUBLICITAT

El Govern donarà dimecres llum verd a l'acord amb la UE

  • El text recull les peticions andorranes sobre terminis segons l'Executiu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López i Bartumeu saluden els representants de la CEA, ahir Foto: TONY LARA

L'acord monetari amb la Unió Europea inclou bona part de les peticions andorranes, sobretot pel que fa als terminis d'aplicació. Aquesta és, si més no, l'anàlisi que fa el Govern del projecte d'acord a què es va arribar dimecres, en la reunió tècnica que es va celebrar a Brussel·les. El redactat del text serà examinat pel Consell de Ministres de la setmana vinent i, si és acceptat, s'autoritzarà la seva rúbrica com a pas previ a la signatura.

El Govern, en un comunicat emès ahir a la tarda, recorda que, fins a arribar al text actual, s'han succeït nombroses converses i diversos intercanvis de propostes i contrapropostes. La negociació es va reprendre novament, a partir de l'acord adoptat pel Consell de Ministres el passat 24 de novembre. En aquella reunió, el Govern va decidir respondre al comissari europeu Olli Rehn, en el sentit que Andorra volia avançar en la negociació de l'acord.

Aleshores, el cap de Govern va escriure una carta al comissari i, com a resposta, el 20 de desembre, la Comissió Europea va adreçar a l'Ambaixada del Principat d'Andorra a Brussel·les un correu electrònic amb una versió revisada, és a dir, modificada, del projecte d'acord monetari.

En el correu que acompanyava la tramesa del projecte, la Direcció General dels Afers Econòmics i Financers de la Comissió Europea demanava a l'ambaixada andorrana de fer-li saber si el nou text era satisfactori, o bé si Andorra considerava necessari tenir una nova sessió de discussió a Brussel·les sobre alguns aspectes. El Govern va examinar la versió modificada i va poder constatar que els períodes suplementaris que demanava –en relació als terminis d'aplicació o transposició dels textos– havien estat acceptats sistemàticament. Llavors es va acordar la reunió del 26 de gener.

Paral·lelament, el Govern va formular noves propostes de modificació suplementària al text de data 20 de desembre, tot presentant també diverses preguntes adreçades a obtenir precisions i aclariments. El cap de Govern es va adreçar també, mitjançant carta, al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i al comissari Olli Rehn, per precisar la voluntat del Govern d'arribar a un acord positiu per Andorra.

Precisament Barroso valora molt positivament l'avenç d'Andorra en tots els temes fiscals i, especialment, els treballs duts a terme pel que fa a l'acord monetari, que espera que es pugui tancar ben aviat. En aquest sentit, està convençut que és un senyal clar de la voluntat del Principat d'acostament a Europa. Barroso va fer aquestes declaracions ahir durant l'acte de presentació de les cartes credencials de l'ambaixadora, Eva Descarrega.

Reunió amb la CEA / El cap de Govern i el ministre d'Economia i Finances, Pere López, es van reunir ahir al matí amb membres de la Confereració Empresarial d'Andorra (CEA), per informar-los justament de l'estat de les negociacions sobre l'acord monetari. A la reunió, hi van assistir la majoria dels membres de la junta directiva, encapçalada pel seu president, Xavier Altimir. L'Executiu s'havia reunit prèviament amb els representants dels bancs, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i el grup reformista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT