PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jordi Escura emprèn el seu camí per sortir de Kíev i arribar a Polònia

L’andorrà viatja en furgoneta junt amb el català Lluís Cortés amb Lviv com a destinació

Per El Periòdic

Cortés (esquerra) i Escura (dreta) en la furgoneta de camí a Lviv.
Cortés (esquerra) i Escura (dreta) en la furgoneta de camí a Lviv. | j.e.

L’exinternacional andorrà de futbol Jordi Escura, que és actual preparador físic de la selecció femenina de futbol d’Ucraïna, va emprendre ahir, juntament amb el català i exentrenador del FC Barcelona femení, Lluís Cortés, el seu camí per sortir de Kíev davant l’atac de Rússia a la matinada.

Els dos es troben viatjant en una furgoneta que els va posar a disposició la Federació Ucraïnesa de Futbol després que Escura es despertés «amb uns sorolls com de bombes, que és clar, al principi, no pensava que fossin això». El del Principat va avisar Cortés i ambdós van començar a informar-se i a posar-se en contacte amb les diferents autoritats per veure quina solució era la més factible per sortir, com més aviat millor, del país.

Finalment, van decidir encaminar-se cap a Lviv que, com va explicar Escura, «és una ciutat que està a uns 500 quilòmetres de Kiev i a uns 70 de la frontera amb Polònia», i que és a «on es van desplaçar tots els diplomàtics i ambaixadors» Una vegada en Lviv, l’objectiu final és travessar la frontera i, ja en Polònia, «agafar un tren o el que toqui fins a Cracòvia o Varsòvia, i avió cap a Barcelona». Tant Escura com Cortés es troben transmetent el seu minut a minut per les xarxes socials, per intentar tranquil·litzar a totes aquelles persones que es troben pendents del seu cas. EL PERIÒDIC va poder parlar amb l’exinternacional i aquest va voler transmetre un missatge de positivisme, declarant que «estem bé i l’ambient sembla bastant tranquil. No hem de posar-nos més nerviosos del que no calgui i anirem pas a pas». Amb una autopista completament col·lapsada, la furgoneta havia recorregut en sis hores uns 35 quilòmetres, segons explicaven, i encara els queda un llarg camí al davant. 

Desesperació pels familiars que es troben a Ucraïna

Un resident ucraïnès va fer saber a EL PERIÒDIC la situació que dos familiars molt propers van començar a viure des de la matinada d’ahir a Kíev. L’home va explicar que a les 04.00 hores a Andorra –les 05.00 hores a Ucraïna– va rebre una primera trucada de la seva dona explicant-li que «les bombes van començar a caure del cel». Més tard, el van informar que el seu propi pare, un exmilitar ucraïnès, va ser reclutat per protegir la capital.

«Necessito ajudar a la meva família i a la meva dona», va manifestar el resident. L’home va explicar que des del dia abans que esclatés el conflicte bèl·lic no podia descansar i quan ahir a la matinada va rebre la trucada de la seva dona des de Kíev «vaig posar-me a buscar informació per ajudar-la a sortir del país». Des d’ahir, la seva dona es troba en un búnquer juntament amb altres ciutadans i el seu pare es troba protegint la capital. A més, va afegir que com que feia dies que la situació penjava d’un fil, la seva mare i la seva germana van anticipar-se als fets i actualment estan amb ell.

Pel que fa a la seva dona, el resident ucraïnès va detallar que «ella té un permís per poder entrar a Polònia, però ara mateix li és molt complicat accedir-hi perquè les carreteres de Kíev estan tancades». I és que ahir a la tarda les fronteres d’Hongria i Moldàvia estaven tancades, mentre que les que encara estaven obertes, és a dir, Polònia, Eslovàquia i Romania estaven saturades de persones que estaven fugint del conflicte bèl·lic. 

De moment les connexions telefòniques i la xarxa d’internet a Ucraïna funcionen, fet pel qual el resident encara pot mantenir el contacte amb els seus familiars, els quals li van assegurar que les accions militars no s’aturen. Mentrestant, ell intentarà per tots els mitjans que la seva família pugui sortir del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT