PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Estupefacció» de l’Acoda per la clausura de l’abocador de Beixalís

L’entitat alerta que el tancament provocarà l’aturada de més de 42 obres d’arreu del Principat

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de l’abocador de Beixalís.
Imatge d’arxiu de l’abocador de Beixalís. | Comú de la Massana

L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) van manifestar ahir en un comunicat la seva «gran preocupació» i «estupefacció» davant la decisió del tancament de l’abocador de Beixalís, alertant de la greu problemàtica que suposa. A més, van anticipar que a partir del segon trimestre d’aquest any, més de 42 obres en fase d’excavació d’arreu del país es veuran aturades per falta d’alternatives d’abocament de les terres i pedres que generen.

Des de l’Acoda van explicar que podrien haver anunciat la seva clausura amb anticipació, la qual cosa hauria permès la possibilitat a les obres en curs d’organitzar-se de cara a l’any vinent i a les autoritats corresponents de buscar alternatives al respecte. Tanmateix, van recordar que la situació actual del sector és d’un volum important d’obres en curs i d’altres pendents de començar, amb llicència urbanística atorgada, les quals «hauran d’aturar-se durant l’estiu o bé no poder iniciar-se, generant una greu problemàtica en el sector de la construcció».

En aquest sentit, l’associació va indicar que tots els compromisos establerts –tant amb els terminis d’iniciació com els de finalització de les obres– «no podran ser assolits i acomplerts en gran majoria», fet que van assegurar que generarà en conseqüència «una cadena de problemàtiques importants tant econòmiques com socials».

Així doncs, l’associació va pronosticar que més de 42 obres en fase d’excavació (xalets, edificis i urbanitzacions) ubicades en les diferents parròquies d’Ordino, la Massana i Escaldes-Engordany especialment, però també d’Andorra la Vella i Encamp, es veuran aturades; una situació que van indicar que «afectarà de ben cert les empreses de l’Acoda i els seus empleats, però també a tots els propietaris i promotors que després d’haver desembossat el cost de les seves llicències, haver adquirit compromisos de vendes amb els seus clients o després d’haver planificat viure en el seu propi habitatge, veuran aturades les seves obres».

Des de l’Acoda van demanar a l’administració general, en especial atenció als comuns, responsables en l’atorgament de les llicències urbanístiques i conseqüentment, els que disposen de terreny de cessió, una solució a la problemàtica i van proposar l’obertura d’un nou abocador perquè entri en funcionament aquest estiu, coincident amb el tancament de l’abocador de Beixalís, l’únic que ha estat operatiu fins ara.

PUBLICITAT
PUBLICITAT