PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Ministeri de Turisme es reubica a l’antic edifici de Ràdio Andorra

Les reformes que es porten duent a terme des del 2011 tenen un cost de més de cinc milions d’euros

Per Àlex Pont

Jordi Torres, Sílvia Riva, Víctor Filloy i Xavier Espot.
Jordi Torres, Sílvia Riva, Víctor Filloy i Xavier Espot. | SFGA / C. ESTEVE

El Ministeri de Turisme es traslladarà a l’antic edifici de Ràdio Andorra d’Encamp juntament amb l’entitat Andorra Turisme i hi haurà també un espai reservat per a esdeveniments culturals. Així ho van explicar ahir el ministre de Turisme, Jordi Torres, i la ministra de Cultura, Sílvia Riva, durant la visita institucional per veure les reformes de l’antiga emissora. 

Es calcula que al mes d’abril es farà el trasllat dels llocs de feina de tots els empleats del ministeri i de l’organisme Andorra Turisme. Al seu torn, Torres va destacar que «no es tracta d’una fusió dels dos ens, els dos treballarem per separat, però és inevitable que ens trobem en molts àmbits de col·laboració». En aquest sentit, la reubicació comportarà un estalvi de gairebé 80.000 euros anuals «que deixarem de pagar pel lloguer de les oficines que utilitzem actualment», va indicar Torres. A més a més, acollirà una cinquantena de treballadors provinents de les dependències ministerials, els quals «volem que comencin a funcionar a principis d’estiu, ja que cal un període d’adaptació».

Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, va indicar que «cal preservar una institució que als anys 40 va portar Andorra fora de les seves fronteres i va redescobrir el país arreu d’Europa amb l’ús d’un mitjà de comunicació tan rellevant com ho és la ràdio». De la mateixa manera, va destacar la fusió d’estils arquitectònics que figuren a l’estructura «combinant la masia catalana amb la torre de l’església de Santa Coloma», per la qual cosa «és un patrimoni que no es pot perdre i era necessari tornar a posar-lo en marxa amb una funció pública i fortes sinergies».

Pel que fa al pressupost destinat a la rehabilitació, el ministre de Territori, Víctor Filloy, va detallar que des del principi de les obres el 2011, els diners destinats al projecte arriben als 5,2 milions d’euros. El procés de reforma consta de dues fases: l’estructural i la de continguts. Pel que fa a la primera, Filloy va assenyalar que «ha sigut la més complicada de materialitzar a causa de la geometria de l’edifici i els entramats interiors». A més a més, va indicar que per tal d’eliminar l’amiant, els olis i els materials nocius que se’n van desprendre de l’arquitectura arran de les obres, es va dedicar una cinquena part del pressupost total de rehabilitació, la qual cosa situa la xifra al voltant d’un milió d’euros.

D’altra banda, l’arquitecte Enric Dilmé va ser l’encarregat de guiar la visita institucional per tot l’edifici, el qual té una superfície total de 2.000 m2 aproximadament. En primer lloc, va explicar la utilitat de la planta baixa, la qual es convertirà en un espai de despatxos separats per una sala on es troben els antics emissors reformats, els quals adoptaran un rol expositiu. Després, una gran oficina s’ubicarà a la part frontal de l’antiga Ràdio Andorra. El primer pis també comptarà amb algunes oficines que se situaran al voltant d’una ampla sala, amb elements distintius de l’antiga emissora, dedicada a esdeveniments aliens a les oficines d’Andorra Turisme i el ministeri. Cal remarcar que la segona planta ha sigut reformada i revestida amb fusta i també acollirà oficines. Tot i això, la distribució final no està del tot clara. 

Espai cultural

Per la seva part, la titular de la cartera de Cultura va posar en valor la rehabilitació d’una construcció «tan emblemàtica pel Principat com ho és Radio Andorra». De fet, diversos espais del nou edifici es dedicaran a la posada en marxa d’un projecte cultural en què es duran a terme projeccions audiovisuals i gràfiques sobre els moments històrics de l’emissora i, fins i tot, es mantindran elements restaurats, com per exemple, l’antena principal i diferents emissors repartits per tot l’espai.

D’altra banda, la sala àmplia del primer pis es convertirà en un espai d’exposicions, actes musicals i presentacions literàries. Segons va declarar Riva, «volem mostrar aquesta doble vessant de funció pública amb la ubicació del Ministeri de Turisme i alhora incloure una visió cultural d’interès general per tal de descobrir a la població què va ser Ràdio Andorra». D’aquesta manera, el projecte cultural començarà a donar els seus primers passos de cara a la tardor, tot i que falta especificar alguns aspectes relacionats amb els calendaris dels actes i l’organització general. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT