PUBLICITAT

Els Nacionals, apagats a la xarxa

  • Els webs dels Petits Cantors i l'Auditori estan des de fa mesos fora de servei; l'ENA, ni en té
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els webs de l'Auditori, els Petits Cantors, la Biblioteca Nacional i l'Onca. Foto: EL PERIÒDIC

Si el lector té interès a saber quina és la programació de l'Auditori Nacional –i no parlem de l'ordinària, perquè fa anys que ni n'hi ha ni se l'espera, sinó de les actuacions que s'hi programen puntualment, o més aviat amb nocturnitat, com la de Pep Sala fa un mes– ho té magre: el web (www.auditori.ad) està fora de servei pels consabuts «motius de manteniment i actualització». Res a veure tampoc, no es pensin, amb la remodelació de les instal·lacions que mantindrà l'Auditori tancat fins al maig: fa mesos que el web està tancat i barrat. Per no dir anys. Ni adreça, ni telèfon de contacte, ni la més mínima indicació sobre què és i què s'hi fa. Res de res. Primer KO nacional a Internet.

Un cas similar –però per diferents motius, això sí– és el del Cor Nacional. Els Petits Cantors tenien un web més o menys actiu i més o menys actualitzat. Rudimentari, si es vol, però que en garantia la presència a la xarxa. La gravíssima crisi que al setembre va acabar amb la destitució de Catherine Metayer va agafar tothom amb el peu canviat. Fins i tot al ministeri de Cultura, que va mantenir el portal obert encara uns dies –amb Metayer com a directora– fins que el va clausurar precipitadament. I des d'aleshores, els Petits Cantors són un fantasma virtual. La cosa podria canviar amb la imminent incorporació de la catalana Elisenda Carrasco. Però esborrar-lo del mapa –fins i tot el domini ha desaparegut: la recerca dels Petits Cantors a Google dóna com a resultat un misteriós aqua.ad– no sembla la millor manera de mantenir viva la flama de la institució. Segon KO nacional.

Amb tot, tant l'Auditori com el Cor són afortunats: si més no, tenen alguna cosa semblant a un web. Un privilegi –o un luxe– que no ha merescut l'Escena Nacional en els seus quatre anys d'existència. Tracte, per cert, ben diferent al de l'ONCA, que sí que té web propi... tot i que no estigui al dia (www.onca.ad): a l'agenda del 2010 encara hi penja el concert de Nadal a l'Auditori i al costat del Cor nacional dirigit per... Metayer. L'agenda del 2011, ni hi és. I ja som quasi al febrer. La poca fe que des del ministeri es té en la presència a la xarxa la confirma la Biblioteca Nacional, que ja fa més d'un any –si no són dos–que té desactivat el catàleg virtual, una eina imprescindible per a la consulta bibliotecària. Per saber si la Nacional té o no un títol l'usuari ha de trucar o enviar un correu electrònic. En fi. En aquets joc del despropòsit, destaca en canvi el web de l'Arxiu Nacional (www.arxius.ad), que té una certa activitat –sense excessos, això sí– i que, amb la sala d'exposicions virtual i el bloc Identifica'm, mostra el camí de com dinamitzar un portal... nacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT