Escaldes-Engordany
L’‘opció Estadi Comunal’ agafa força per acollir el recinte multifuncional
El Govern i el Comú d’Andorra la Vella es troben a l’espera de rebre els informes tècnics per catalogar la viabilitat
El recinte multifuncional es portarà a terme, de totes totes. Així ho van fer saber el cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en unes declaracions forçades arran dels rumors que apuntaven la zona on se situa l’Estadi Comunal com l’opció que s’havia erigit com la més factible per a acollir el projecte.
En un primer moment, la plaça de braus havia sigut la ubicació preferida per tots, ja que els diferents organismes públics la veien com gairebé perfecta, tenint en compte el seu context de desús i la zona de fàcil accessibilitat i proximitat amb el centre de la parròquia. No obstant això, aquesta opció compta amb un component privat, és a dir, que la totalitat del terreny no és de domini públic, per la qual cosa s’hauria de fer una inversió important si es volgués, finalment, construir el multifuncional allà.
Amb aquest context, els terrenys on es troba ubicat l’Estadi Comunal han pres força com un dels llocs a tenir en compte, i veient la resta de possibilitats, tan sols els informes tècnics aturen, de moment, la confirmació de l’emplaçament com a decisió final. «Hem volgut ser molt transparents, i des de l’inici hem anat informant de les diferents ubicacions que teníem damunt la taula», va declarar ahir el cap de Govern, mentre afegia que «sempre hem parlat de tres possibles ubicacions, sent la plaça de braus la que es prioritzava, però la Margineda o l’Estadi Comunal també són opcions factibles». Tanmateix, Espot va voler ser molt clar: «La plaça de braus no està descartada».
Segons es va afirmar des del comú, ja s’han encarregat els pertanyents informes tècnics per valorar la viabilitat d’establir la infraestructura a la zona. «Vull prendre la decisió amb tots els informes tècnics i amb tots els anàlisis especialitzats damunt la taula i havent-los treballat i ponderat degudament», va assenyalar Espot, i en les setmanes vinents «d’aquí a Setmana Santa, estarem en disposició d’haver pres una decisió definitiva al respecte».
Per la seva part, Marsol va assegurar que des de la corporació «no volem renunciar a l’Estadi Comunal. Veurem si hi ha cap possibilitat de poder encabir-ho tot en una mateixa zona». De la mateixa manera, «hauríem de veure si pot donar-se l’opció que hi hagués el màxim d’aspectes inclosos dintre de la zona i que s’engloben en el projecte, però pot ser que no hi càpiga tot, però la pista d’atletisme sabem que és l’única que hi ha al país i per la nostra part no quedarà», va explicar la cònsol.
Avui dia, les entitats tenen enllestit l’avantprojecte, a l’espera dels resultats tècnics. En cas de ser aquests favorables, s’engegaria la fase de fer públic el projecte per poder licitar finalment les obres, però el temps corre en contra, i és que «el comú ha de començar ja el tema de l’estadi nou perquè el 2025 tenim els Jocs dels Petits Estats, i nosaltres sabem que aquell estadi necessita una remodelació». La situació, d’igual manera, no es presenta fàcil, ja que en el cas que els tècnics determinessin que es necessita un espai major per albergar el recinte multifuncional, tant el Govern com el comú s’haurien de posar a negociar amb els diferents propietaris que compten amb terreny més enllà del catalogat com a públic.
L’atletisme, el més afectat
Sigui com sigui, el fet és que l’atletisme del país sempre surt com la part perjudicada en qualsevol aspecte que porti el nom d’Estadi Comunal. Després de patir a l’estiu per l’estat del tartan de la pista (que finalment es va poder solucionar en començar les obres), i la implantació de l’Andorra Mountain Music (que deixat a federació, clubs i usuaris amb tan sols dos carrils 100% funcionals), ara han d’esperar per veure quin futur els espera mentre es decideix aquest projecte, juntament amb la reforma per als Jocs dels Petits Estats.
Des dels clubs veuen la situació amb incertesa. El president del Club Atletisme Vall d’Andorra (CAVA), Josep Graells, va ser contundent en afirmar que «un país no pot existir sense pista d’atletisme», mentre afegia que «serà un projecte complicat i, sincerament, no sé per on acabarà sortint el tema». Per la seva part, des de l’Amics de l’Atletisme, i compartint el discurs del CAVA, es lamenta la falta d’informació que reben els clubs del país. «Ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres per explicar-nos res, ni ens han oferit cap alternativa en cas d’obres, siguin ara o en un futur, i l’únic que esperem és que es trobi una solució el millor possible per a tots i que puguem conservar l’única pista que tenim al país», va dir el secretari de l’Amics de l’Atletisme, Serafí Rodríguez.
La integració segueix sent la gran incògnita
Amb l’Estadi Comunal en peu des de fa 40 anys, el fet de voler construir una nova infraestructura en la mateixa zona planteja el trencaclosques de la integració. Des del Govern i el comú s’aposta perquè ambdues construccions estiguéssin diferenciades per a, posteriorment, unir-les d’alguna manera. No obstant això, el fet d’integrar tot, incloent-hi camp de futbol i pista d’atletisme, dins d’un mateix recinte, podria ser una altra sortida.