PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Conflicte entre Ordino i Encamp pel Ball de l’Ossa

La vall ordinenca matisa que la celebració antany es feia per tot Andorra

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la representació del Ball de l’Ossa a Encamp.
Imatge d’arxiu de la representació del Ball de l’Ossa a Encamp. | Tony Lara

L’Associació de Cultura Popular d’Ordino va enviar ahir una carta per correu electrònic a la Comissió de Festes d’Encamp sortint al pas de les afirmacions que fan en la seva revista del Carnaval ¡Encamplove!, en les quals acusen els ordinencs d’haver copiat als encampadans les festes de l’Ossa i la dels Contrabandistes.

«Relació tallada amb el jovent d’Ordino» és el titular de la breu notícia en to irònic i carnavalesc que apareix dins la revista del Carnaval d’Encamp. Al text diuen, sempre en to irònic, que «es dispara l’ordinofòbia» perquè «la gent no perdona que es carreguessin totes les festes majors» per culpa de «la falta de seny i de protocols del Roser d’Ordino 2021», manifestant que «ens van copiar l’Ossa i ens van copiar els Contrabandistes, però no van ser capaços de copiar-nos el protocol». En aquest sentit, la petita notícia al·lega, en to de burla, que Ordino va copiar les festes del Ball de l’Ossa i dels Contrabandistes i fan una comparació amb el protocol que es va dur a terme pel concert de La Pegatina –que va tenir lloc el 26 de juny de 2021 per la Festa del Poble d’Encamp– i ho comparen amb el que «no van ser capaços de copiar» per al Roser d’Ordino.

En resposta d’aquest article carnavalesc, l’Associació de Cultura Popular d’Ordino van voler desmentir les afirmacions d’haver copiat el Ball de l’Ossa i els Contrabandistes de la parròquia encampadana. Al comunicat, i també amb un to irònic, els responsables de dinamitzar la cultura popular a Ordino enumeren un seguit de documents històrics en els quals queda palès que les festes de l’Ossa antany eren generalitzades al país i que el document més antic data de 1838 (Relació de la Vall d’Andorra de Fra Tomàs Junoy). A més, van afirmar que la iniciativa parteix per «contribuir a la vostra culturització» (la de la Comissió de Festes d’Encamp), els van convidar a «ampliar coneixements, si és que sou alumnes aplicats, en una segona classe» i els van recomanar «aprofitar que teniu el Ministeri de Cultura ubicat a la vostra parròquia, per passar més estones a l’Hotel Rosaleda documentant-vos i ampliar coneixements». Pel que fa als Contrabandistes, l’associació va indicar que «no hi ha documents que ens expliquin quins van ser els inicis de la festa, tot i que ambdues, la d’Encamp i la d’Ordino se situen en la mateixa època». 

Finalment, van esmentar que tot i que els ordinencs reconeixen la capacitat dels encampadans de «saber captar l’atenció» amb el seu Carnaval, van concloure que «no perquè feu més soroll us atorga poder d’exclusivitat». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT