PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per al record

Andorra registra la seva millor participació en uns Jocs Olímpics d’Hivern i ja es treballa per preparar Milà 2026

Per David Sansaloni

Una combinació de moments en les proves del Jocs dels esportistes andorrans.
Una combinació de moments en les proves del Jocs dels esportistes andorrans. | EL PERIÒDIC

Els Jocs Olímpics d’Hivern, que es van dur a terme a Pequín des del passat dia 4 fins al darrer diumenge passaran a la història de l’esport de neu i gel andorrà en registrar la millor participació de sempre pel que fa a l’esdeveniment amb més repercussió d’aquestes disciplines.


Un total de 16 dies que han deixat moments per al record, començant pel top10 aconseguit per Joan Verdú en la prova de gegant (9a posició) que el va situar entre els noms més destacats de l’esquí mundial, i deixant aquesta marca al capdavant de totes les registrades fins al moment per la delegació andorrana al llarg dels anys, esperant que en alguna ocasió un esportista del país pugui fer-se amb ella. Tanmateix, Cande Moreno no es va voler quedar enrere, i tot i haver patit un calvari amb les lesions les últimes tres temporades, va plantar la segona millor marca andorrana en uns Jocs i la millor femenina, amb una 12a posició a la combinada, superant així la 18a posició de Mireia Gutiérrez en esquí alpí, en la supercombinada de Sochi 2014 (Rússia). 


Ja coronat matemàticament com a campió de la Copa d’Europa en la disciplina de gegant, Verdú va fer una petita valoració de l’estada a Pequín, declarant que «estic molt content d’haver pogut replicar l’esquí que estava fent fins al moment en un escenari com els Jocs». A més a més, el del Principat va voler recalcar que «aquests resultats demostren que estem en el bon camí, i que puc estar lluitant contra els millors». Per la seva part, Moreno va assegurar haver passat per «una experiència que m’emporto per a tota la meva vida, perquè sens dubte ha sigut de les millors que he viscut», mentre afegia que «he madurat molt com a persona i com a esportista en molt pocs dies, i el fet d’haver participat en la meva primera cita olímpica em treu pressió de sobre, ja que no hi ha comparació entre aquest escenari i la resta de competicions».


L’esquí alpí va fer el salt de qualitat que tant s’esperava des de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), però els fondistes no es van quedar enrere, i tant Irineu Esteve com Carola Vila van quallar unes grans actuacions, tot i les dificultats. Esteve va signar un top20 a la prova dels 15+15 quilòmetres i dos top25, tant als 15 quilòmetres clàssic com als 30 quilòmetres patinador, mantenint el seu nivell habitual. No obstant això, Esteve va ser clar en comentar que «seguim el calendari amb ganes de trobar en les pròximes curses les sensacions que no he tingut en aquests Jocs». I és que l’andorrà, en les seves pròpies paraules, ha «patit en totes les curses que he disputat, menys en la dels 15 quilòmetres, que és en la qual millors sensacions vaig tenir».

 


Així mateix, cal recordar que uns problemes gastrointestinals van privar el fondista d’arribar a la prova dels 50 quilòmetres (que va ser reduïda a 30 quilòmetres a causa de les inclemències climatològiques) en les millors condicions possibles. Tot i això, 25a posició per a Esteve, a qui li hauria agradat «quedar una mica més endavant, perquè crec que teníem capacitats per a fer-ho».


També en la seva primera participació olímpica, Carola Vila va lluitar de tu a tu contra les millors fondistes del món, registrant dues 47es posicions (en els 7,5+7,5 quilòmetres i en els 10 quilòmetres clàssics) i una 48a en els 30 quilòmetres patinador. L’actitud de Vila va sorprendre molts, sobretot al seu entrenador, Joan Erola, qui va assegurar sentir-se «orgullós» de l’actuació de l’esquiadora en els recorreguts de Pequín. «He viscut una experiència molt positiva, on he tret aspectes molt positius, i em quedo amb això», va valorar Vila una vegada fora de la vila olímpica, camí d’Andorra.


Finalment, Maeva Estevez, abanderada en la cerimònia d’obertura, no va poder finalitzar les classificatòries en patir una forta caiguda, però afirma haver «après molt d’aquesta experiència, de la qual m’emporto coses positives de cara al futur». La seva presència a Pequín va tenir moments de tota mena, i «recordo tenir la pell de gallina, i han sigut uns Jocs que recordaré sempre», va dir Estevez, mentre recordava que havia passat «del rés al tot» en qüestió d’hores, després de patir un calvari amb la covid-19 i rebre la notícia que finalment estaria en uns Jocs als quals en un primer moment havia dit adéu.


«Tots han crescut com a esportistes, independentment del resultat, i aquest és l’aspecte més positiu», va comentar el gerent de la FAE, Carles Visa, qui va voler destacar que aquesta participació «ha d’influir, ja no sols en la base, sinó en tota aquella gent que treballem per aquest esport al país, i adonar-nos que podem estar entre els millors, que hi ha nivell, que les coses poden sortir, i que això ens ompli de ganes i de motivació per continuar endavant». 

 

Les decles

 

Joan Verdú - Esquiador d'alpí

«Estic molt content d’haver pogut replicar l’esquí que estava fent fins al moment en un escenari com els Jocs»

 

Cande Moreno - Esquiadora d'alpí

«És una experiència que m’emporto per a tota la meva vida, perquè sens dubte ha sigut de les millors que he viscut»

 

Irineu Esteve - Esquiador de fons

«Seguim el calendari amb ganes de trobar en les pròximes curses les sensacions que no he tingut en aquests Jocs»

 

Carola Vila - Esquiadora de fons

«He viscut una experiència molt positiva, on he tret aspectes molt positius, i em quedo amb això»

 

Maeva Estevez - Rider SBX

«He après molt d’aquesta experiència [...] Recordo tenir la pell de gallina i han sigut uns Jocs que recordaré sempre»

 

Carles Visa - Gerent de la FAE

«Tots han crescut com a esportistes, independentment del resultat, i aquest és l’aspecte més positiu»

PUBLICITAT
PUBLICITAT