PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut investiga perquè hi havia gent sense mascareta al Mountain Music

El Govern preveu aixecar l’obligatorietat del certificat covid durant les pròximes setmanes

Per Àlex Pont

Part del públic assistent al primer concert de l’Andorra Mountain Music.
Part del públic assistent al primer concert de l’Andorra Mountain Music. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Ministeri de Salut investiga les imatges d’una multitud de joves sense mascareta al primer concert del festival de música electrònica Andorra Mountain Music que es va dur a terme el passat dissabte a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella. Així ho va afirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet: «L’obligatorietat de la mascareta encara és vigent en aquest tipus d’esdeveniments amb aglomeracions, per tant, investigarem les imatges per veure si hi ha responsabilitats d’algú i actuarem en conseqüència si es dona el cas», va dir. I és que la primera actuació del festival, que va anar a càrrec del DJ internacional Martin Garrix, va aplegar 4.200 persones aproximadament. Tot i això, el titular de Salut va indicar que «no estem amoïnats pels possibles contagis que puguin sorgir arran de l’esdeveniment, ja que la variant òmicron ha corregut tant, que ha cremat el bosc i li queda poc camí per fer; però volem que es respectin les normes decretades». 

Pel que fa a les mesures de prevenció generals, el Govern estima que el certificat covid deixi de ser obligatori durant les pròximes setmanes a causa de la situació actual de la pandèmia en què l’impacte al sistema sanitari s’ha vist reduït en gran manera. A més a més, Benazet va aclarir que «si la tendència segueix sent la mateixa, és probable que l’ús de la mascareta comenci a ser tan sols opcional en molts àmbits». En aquest sentit, va explicar que les persones que ingressen a l’hospital són «pacients no vacunats que estaven sans i, per tant, cal seguir protegint-los». Finalment, el ministre de Salut va desitjar que la celebració de carnaval «es dugui a terme amb la major normalitat possible».

Una «malaltia menor»

Amb relació a les dades sanitàries, es van detectar 155 casos nous al llarg del cap de setmana, la qual cosa eleva els infectats totals fins als 37.744. Els casos actius se situen als 667 seguint la dinàmica decreixent de contagis de les darreres setmanes i no es va haver de lamentar cap nova defunció, les quals es mantenen en 150. Al seu torn, el titular de Salut va afirmar que la variant òmicron es tracta d’una «malaltia menor», la qual «no ens preocupa» pel que fa a la pressió hospitalària. De la mateixa manera, les autoritats vaticinen que es registraran «entre 30 i 70 contagis diaris que no són rellevants i que entren dins la normalitat de la dinàmica de la pandèmia». 

Cal remarcar que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va tancar l’ala de medicina interna i pal·liatius per un brot de coronavirus i  van traslladar els tres contagiats a l’àrea covid, la qual cosa va provocar un lleuger repunt dels hospitalitzats. En total hi ha 13 pacients a l’hospital, vuit dels quals es troben a planta i els cinc restants a l’UCI amb ventilació mecànica. 

El Pla Integral de Salut Mental veu la llum

El Pla Integral de Salut Mental (Pisma) es ratifica avui per part de  l’Executiu amb la finalitat de posar-lo en marxa amb la major rapidesa possible. De fet, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar que «es tracta d’una fita històrica que porta dècades intentant materialitzar-se i per fi veurà la llum». Un dels fets rellevants d’aquesta iniciativa és la «transversalitat» amb què s’ha dut a terme, tenint en compte la visió de les associacions i els representants dels col·lectius afectats. «El pla contempla aspectes que tenen a veure amb l’entorn social i familiar de les persones que tenen diversitat funcional o necessiten atenció a la salut mental», va indicar Benazet.

Les passes a seguir preveuen que durant els dos primers anys, 2022 i 2023, es doni resposta ràpidament a les necessitats de la població. En primer lloc, s’actuarà amb els menors del servei de conductes addictives, al Centre Penitenciari, amb un programa d’atenció continuada i, també, s’impulsarà la recollida de dades al voltant de l’activitat i el temps d’espera a través d’un observatori. Paral·lelament, es vol actuar en els grups amb risc d’exclusió i, sobretot, fomentar la recerca al voltant de la salut mental. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT