PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS aposta per un model de país que prioritzi la sostenibilitat

Els socialdemòcrates reclamen treballar en la millora de la xarxa viària i el transport públic

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu d’una benzinera a Sant Julià de Lòria.
Imatge d’arxiu d’una benzinera a Sant Julià de Lòria. | Arxiu ANA

El Partit Socialdemòcrata aposta per un model de país que prioritzi la sostenibilitat amb un pla de mobilitat més ecològic i eficaç. Així ho van fer saber el president socialdemòcrata, Pere López, i el secretari d’Organització durant la roda de premsa que van celebrar ahir a la tarda per tractar la implementació de la taxa verda i la seva repercussió en els preus dels carburants.

Els responsables del PS van recordar que estan a favor de la taxa verda, però que com ja van anunciar anteriorment el moment d’aplicar-la no era ara, sinó més endavant, al 2023, quan les conseqüències de la pandèmia no fossin tan recents. Un fet que, asseguren, s’ha agreujat amb la pujada dels preus dels carburants a nivell internacional i que està provocant que l’efecte a les butxaques dels i de les conductors/es del país, i sobretot dels professionals del transport de mercaderies, sigui més notable que als països veïns.

Per aquest motiu, es va reclamar treballar en millorar la situació actual a la xarxa viària amb opcions de transport més sostenible mediambientalment i econòmicament. En aquest sentit, López i Baró van exposar accions com una xarxa de transport públic eficaç que solucioni també els problemes actuals de pas de freqüències i aforaments als busos, més inversió per potenciar la venda de vehicles privats híbrids i elèctrics, l’increment de punts de recàrrega a la xarxa viària, i l’aposta per a les connexions internacionals menys contaminants, com per exemple el ferrocarril, que tot i suposar una gran inversió econòmica és el futur del transport col·lectiu.


Les estacions assumeixen el cost

Cal recordar que en una entrevista a aquest rotatiu, el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), David Porqueres, va assegurar que les estacions estaven assumint l’augment del cost del petroli perquè no repercutís directament en el consumidor, ja que aquest havia coincidit amb l’estrena de la taxa verda. «Hem constatat que als països veïns, les benzineres han repercutit més fortament aquest increment del preu del barril», va declarar el president de l’Asidca, que va compartir que a Andorra els ha «cohibit» justament el nou impost. «Som conscients que el consumidor, si a l’augment dels impostos provocat pel Govern li repercutíssim tot l’increment del preu del barril, hauria tingut una puja molt més forta, i per això ens hem retingut», va afirmar Porqueras, tot titllant de «tempesta perfecta» el context. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT