PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern celebra 30 anys del català a la Universitat Carolina de Praga

Riva lloa «la defensa amb orgull de la llengua i la cultura d’Andorra»

Per El Periòdic

La ministra de Cultura, al centre, durant la celebració dels 30 anys del català a la Universitat Carolina.
La ministra de Cultura, al centre, durant la celebració dels 30 anys del català a la Universitat Carolina. | Govern d\'Andorra

la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada del director de Política Lingüística, Joan Sans, es va desplçar ahir a la ciutat txeca de Praga per commemorar el 30è aniversari de la presència de la llengua catalana a la Universitat Carolina de Praga. Riva va ressaltar que «en tots aquests anys de trajectòria amb l’Institut d’Estudis Romànics hem vist com aquella porta que s’obria fa 30 anys en forma de lectorat progressava fins a agafar la forma que té avui, la del Centre Carlemany de Llengua Catalana, que centralitza totes les classes i recursos a una única aula cèntrica». Així mateix, va lloar que aquest temps de treball constant i de relacions acadèmiques entre les dues institucions han permès «defensar amb orgull la llengua i la cultura d’Andorra, seguint l’herència de tots els que hi han aportat el seu granet de sorra en tot aquest llarg camí». 

La ministra va oferir aquest discurs en el marc de l’acte que van organitzar de manera conjunta la Universitat Carolina i el Departament de Política Lingüística del Govern per commemorar l’efemèride. L’acte va comptar amb la representació del viceministre d’Educació del govern txec, Václav Velcovský, del viceministre adjunt d’Afers Exteriors, Martin Kosatka, de la vicerectora de la Universitat Carolina, Markéta Kiížová i de l’ambaixador d’Espanya a la República Txeca, Ángel Losada Torres-Quevedo. 

L’objectiu de la commemoració és agrair els 30 anys de col·laboració de la Universitat Carolina i el mecenatge de la família Bares des de l’inici del projecte. De fet, Sans va apuntar que «parlar dels 30 anys de català a Praga és parlar de la família Bares, del suport econòmic constant al projecte, del finançament de beques per als estudiants de català i de l’adquisició de material pedagògic», entre molts d’altres ítems.

Durant l’acte, que va compatar amb un petit acompanyament musical d’un trio de l’ONCA, també es va fer un reconeixement especial a la figura de Jan Schejbal, element cabdal de la catalanística txeca i professor col·laborador del projecte, que va morir el juny de l’any passat. La ministra, en representació del Govern, va lliurar sengles plaques commemoratives a la universitat, la família Bares i la família Schejbal acompanyada d’una petita representació d’alumnes i exalumnes del Centre Carlemany que també van assistir a l’acte, informa l’Executiu. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT