PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Fundació ONCA reforça les sinergies amb l’art i la cultura

Gumí promet «rebuscar en l’arxiu» per trobar obres de música clàssica andorrana

Per El Periòdic

Un moment de la presentació de la 29a temporada de la Fundació ONCA.
Un moment de la presentació de la 29a temporada de la Fundació ONCA. | ANA / M. P.

La passió per l’art, la cultura, les persones i la formació centraran aquest any el programa d’actuacions de la temporada 2022 de la Fundació ONCA (Fonca), un projecte que enguany arriba a la 29a edició i que torna amb força després de la incertesa de la pandèmia. El programa d’actuacions, que es va presentar ahir al Ministeri de Cultura d’Encamp, té la voluntat de fomentar sinergies amb el món artístic i cultural del país, col·laborant amb esdeveniments com l’Andorra Sax Fest, la Cambra Romànica i el Jambo Street Music.

A més, tal com va detallar el comissari artístic de la Fonca, Albert Gumí, un eix important d’aquesta temporada també serà la participació activa d’artistes andorrans, col·laborant per segon cop amb el Cor de Rock d’Encamp i estrenant una obra del compositor andorrà Enric Bartumeu –una peça d’envergadura per a piano i orquestra–, així com les adaptacions d’obres de Joan Roure a càrrec de David Sanz. Precisament, Gumí va destacar que aquestes peces formaran part del corpus de música clàssica andorrana que ja es va iniciar el 2021 amb l’objectiu de crear un repertori propi i promoure la música del país tant dins com fora del territori andorrà.

De fet, Gumí va assenyalar que la tradició de la música clàssica d’Andorra «és molt limitada», per la qual cosa «ens hem proposat rebuscar en l’arxiu a veure què trobem, com li podem donar una altra vida i crear així un repertori per crear aquest corpus de música clàssica que creiem que és molt important». Així mateix, el comissari artístic de la Fonca va exposar que la temporada també ha de servir per a promoure la qualitat artística de la mateixa orquestra convidant nous concertinos que aportin la seva vàlua com és el cas de Marta Cardona i Cati Reus, que per primera vegada es posaran al capdavant de la formació professional.
Alhora, es continuarà fomentant la rotació dels mateixos intèrprets de l’ONCA com a concertinos «donant-los un protagonisme que els implica intensament en el projecte», va indicar Gumí, afegint que David Olmedo, Gabriel Coll, Sergi Claret i Jordi Coll es posaran al capdavant de l’ONCA i la Jonca en diferents projectes musicals.

Després de la Simfonia de Cap d’Any, el primer concert de la temporada 2022 serà el concert de la Constitució (14 de març), on per primera vegada participarà la Jonca i es comptarà amb Enric Bartumeu com a solista piano. A més, el comissari artístic ha anunciat que l’actuació de Santa Cecília (20/11) serà per primera vegada un concert inclusiu de gran format en el qual les peces estaran interpretades per músics de l’ONCA, la Jonca, les escoles de música del país i un grup de persones de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.

Per la seva banda, la cap de producció de la Fonca, Teresa Areny, va explicar que es continuaran duent a terme els concerts familiars. En aquest cas s’han dissenyat quatre sessions que s’iniciaran al maig i que presentaran estils ben diferents, «des de la música tradicional del Pirineu, passant per la música soul i funk, anant per la de l’òpera i acabant amb la música barroca». En aquest sentit, la cap de producció va recordar que la Fundació ONCA ha estat l’encarregada de crear, per segona vegada, el discurs musical que acompanya l’exposició Made in Paris del Museu Carmen Thyssen.

Finalment, cal destacar que l’ON-Carrer es redefineix aquest any i passa a anomenar-se Estiu amb l’ONCA. El format va crear-se arran de la situació sanitària que impedia actuar als interiors i per això es va decidir treure la música al carrer. Ara, va declarar Gumí, l’equip està treballant «per transformar l’acte» i estar present en diferents espais que acompanyin la música que sona. Amb tot, va posar en relleu que la voluntat d’aquest any és «consolidar-nos al país i esdevenir l’Orquestra Nacional d’Andorra amb tot el que implica», segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT