PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fi de festa

Irineu Esteve i Carola Vila tanquen uns Jocs Olímpics d’Hivern que quedaran en la memòria de la delegació tricolor

Per David Sansaloni

Carola Vila durant la cursa dels 30 quilòmetres patinadors que tancava els Jocs Olímpics.
Carola Vila durant la cursa dels 30 quilòmetres patinadors que tancava els Jocs Olímpics. | Modica / Nordic Focus

Els Jocs Olímpics d’Hivern 2022, que han tingut lloc a Pequín des del passat dia 4 fins al dia d’ahir, van posar el punt final a una edició que quedarà per a la història de l’esport andorrà. Els esquiadors de fons Irineu Esteve i Carola Vila van ser els últims en competir, el primer als 50 quilòmetres (que es van reduir a 30 a causa del vent i el fred extrem) i la segona als 30 quilòmetres patinadors.

 


Pel que fa a Esteve, aquest va poder estar, finalment, en la línia de sortida després d’haver patit els dies anteriors uns problemes gastrointestinals que el van mantenir en dubte fins a última hora. Tot i les dificultats pel que fa a la seva salut, l’andorrà va sortir a buscar el millor rendiment, mentre que les adversitats de la jornada per culpa d’una meteorologia molt agressiva li ho van voler posar una mica més complicat del que ja semblava en un primer moment. Amb tot, la seva lluita va estar palesa amb un rendiment que li va permetre estar entre els millors, aconseguint finalment una molt meritòria 25a plaça.


«Crec que podíem haver estat una mica més endavant i que tots esperàvem més. Les bones sensacions en aquests Jocs per mi van ser a la 15 quilòmetres clàssic, en la qual en segona volta crec que vaig rodar a un bon ritme i em vaig trobar molt bé, mentre que a les altres he patit una mica més», va declarar Esteve mentre afegia que «ara hem d’acabar de decidir quines curses fem, i quan ho tinguem intentarem fer-ho el millor possible i intentar trobar unes sensacions més positives que en aquests Jocs». Per la seva part, el seu entrenador, Joan Erola, va assenyalar que «veient que no estava massa bé físicament, ha fet una cursa correcta. Podem fer un balanç molt positiu dels Jocs, perquè en el seu cas ha estat en les tres curses a un nivell molt semblant, entre la 20 i la 25a posició. A escala general, ha rendit molt bé, però potser ens ha faltat aquella cursa d’estar més endavant». 


D’altra banda, Carola Vila va ser l’última integrant de la delegació andorrana en competir als Jocs Olímpics de Pequín, i ho va fer ahir als 30 quilòmetres patinadors, aconseguint una gran 48a posició en una jornada «èpica» (segons l’organització) de totes les corredores, ja que es van haver d’enfrontar a unes condicions realment extremes amb el fred i el fort vent. 


Vila va donar el seu màxim durant tota la cursa, en una distància molt llarga que no havia fet mai que es va sumar a les inclemències climatològiques. D’aquesta manera, va registrar un temps d’1.39.18,1, a 14.24,1 de la campiona olímpica, la noruega Therese Johaug (1.24.54,0). En acabar, la tricolor va declarar que «el fred encara s’ha aguantat prou bé, però hi havia unes ràfegues de vent molt fortes. Els primers 20 quilòmetres he anat en grup, i després sí que m’he quedat sola, i ha sigut una cursa contra mi mateixa, però estic molt contenta d’haver-la acabat i d’haver format part d’aquest dia que crec que recordaré durant bastant temps». Tanmateix, l’esquiadora de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va ser clara, i va assegurar que, pel que fa a les posicions que ha assolit en aquests Jocs «no estic massa contenta», afegint que «potser m’esperava estar una mica més endavant en alguna cursa, però en trec una experiència molt bona, amb coses positives, i ens quedem amb això». 


Erola també va valorar la cursa de la fondista, i va declarar que «Carola [Vila] s’ha comportat com una campiona. Estic molt orgullós d’ella perquè les condicions eren molt complicades i ha sabut aguantar tota la cursa. El resultat és, com a posició, molt semblant a les altres que ha fet. Ha fet una cursa d’aquestes èpiques, amb el temps que feia, el vent, el fred... Realment podem estar contents». 


Finalment, amb la cerimònia de clausura que va tenir lloc ahir a l’Estadi Nacional de Pequín, Andorra tanca uns Jocs Olímpics d’Hivern 2022 que han sigut els millors de la història per al país, i dels que el Gerent de la FAe, Carles Visa, va explicar que «estem molt contents dels resultats dels nostres. Ara ens queden quatre anys de treball per preparar els pròxims Jocs Olímpics». 

 

Les decles

 

Irineu Esteve - Esquiador de fons

«Crec que podíem haver estat una mica més endavant i que tots esperàvem més. [...] En la 15km em vaig sentir millor»

 

Joan Erola - Entrenador de fons

«Veient que no estava massa bé físicament [Esteve], ha fet una cursa correcta. Podem fer un balanç general molt positiu»

 

Carola Vila - Esquiadora de fons

«Estic molt contenta d’haver-la acabat i d’haver format part d’aquest dia que crec que recordaré durant bastant temps»

 

Joan Erola - Entrenador de fons

«Carola [Vila] s’ha comportat com una campiona. Estic molt orgullós d’ella [...] i ha sabut aguantar tota la cursa»

 

Carles Visa - Gerent de la FAE

«Estem molt contents dels resultats dels nostres. Ara ens queden quatre anys de treball per preparar els pròxims Jocs Olímpics»

PUBLICITAT
PUBLICITAT