A un altre nivell

Andorra goleja Gibraltar i aconsegueix la seva primera victòria com a local amb Morató com a punta de llança

Per David Sansaloni

Les jugadores de la selecció absoluta celebren la victòria contra Gibraltar.
Les jugadores de la selecció absoluta celebren la victòria contra Gibraltar. | Xavi Miró / FAF

El futbol femení a Andorra continua evolucionant a passos agegantats. La selecció absoluta va aconseguir ahir la seva primera victòria com a local en la seva història, en el partit que va enfrontar a les tricolor amb el combinat de Gibraltar. Les jugadores dirigides per Jose Martín Guti van passar per sobre de les seves rivals i van vèncer per 4-1, demostrant que, actualment, estan a un altre nivell en comparació a les seleccions, a priori, del mateix estatus.

El partit no va poder començar d’una millor manera, amb les del Principat proposant i mostrant-se dominadores. El focus principal va recaure sobre la davantera tricolor, formada per la jugadora del Vila-real Tere Morató (que disputava el seu primer partit a casa amb la selecció absoluta) i Maria Ruzafa, que es troba en l’actualitat a la Serie C italiana amb el Ternana. Tan sols 13 minuts van tardar les locals en obrir el marcador gràcies a una bona combinació entre Ariana Gonçalves i la mateixa Morató, que va enviar la pilota al fons de la xarxa.

La grogueta estava encertada, i va signar el 2-0 en estar atenta a un rebuig que va quedar solt dins l’àrea. Dues ocasions clares va tenir Ruzafa, abans que, en el minut 25, ja no perdonés. Amb una combinació ràpida, Gonçalves va fer la passada i la número 10 va espentar l’esfèric per fer el 3-0.

No contentes amb el resultat, les del Principat van continuar pressionant Gibraltar, i en un servei de cantonada al minut 38 a càrrec d’Erica Gonçalves, va acabar rematant-lo de cap la capitana, Marina Fernández, al segon pal de manera impecable. El 4-0 va deixar clar el que s’estava veient a l’Estadi Nacional: un joc col·lectiu intens, sòlid i encertat. Com a nota agredolça, les visitants van ser capaces d’aprofitar una de les poques ocasions clares que van tenir. Cherylan Pizarello va protagonitzar una bona cavalcada per banda esquerra, que va finalitzar Joelle Gilbert, posant el 4-1.

Ja en la segona meitat, el cansament va anar notant-se a poc a poc, i el ritme va disminuir, tot i que encara va haver-hi diverses ocasions de perill. L’absència de Morató, substituïda en el minut 60, la van saber minvar les seves companyes, amb una gran Alexandra Cardoso, que va resoldre a la perfecció la feina que va tenir, impedint que el 4-1 es mogués en el que restava de duel.

«L’actitud i la intensitat han sigut molt bones, i ens ha sortit a la perfecció el plantejament que havíem fet per a aquest partit», va declarar Martín en acabar el partit, mentre que Morató va explicar que «no puc demanar més. Ha sigut el meu primer partit a casa, davant de l’afició i dels meus pares, i amb una gran victòria». Per la seva banda, Ruzafa va assenyalar que «el somni finalment s’ha realitzat. Hem jugat millor que mai, amb les idees clares, i s’ha pogut veure el treball de tants anys», i Fernández va assegurar que «és el partit somiat per totes les andorranes, ja no sols per guanyar, sinó també per marcar, i s’han vist els fruits de l’Enfaf».

Debut de Zoe Montero

Un dels moments destacats d’aquesta trobada va ser el debut de la davantera Zoe Montero amb l’absoluta. La integrant del Levante las Planas, fins aleshores, jugadora sub-19, ja va ser protagonista el passat mes d’octubre durant el Preeuropeu femení sub-19, en ser precisament l’autora del gol de la primera victòria tricolor en aquesta categoria, davant Moldàvia. «Ha sigut tot un orgull poder debutar amb la selecció absoluta, i més sent la primera victòria que aconseguim a casa», va dir Montero, abans de sumar-se a la festa juntament amb les seves companyes.