PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els enginyers troben a faltar més inversió pública en innovació

El sector reivindica que els seus informes siguin vinculants per contractar professionals de fora

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu d’unes obres.
Imatge d’arxiu d’unes obres. | El Periòdic

Els enginyers troben a faltar més inversions públiques en projectes d’innovació a nivell nacional. Així ho va indicar a EL PERIÒDIC el president del Col·legi Oficial d’Enginyers d’Andorra (COEA), Vicenç Jorge, assenyalant que «arran de la pandèmia hem notat un decreixement notable en el suport de les institucions a l’hora de desenvolupar iniciatives que requereixin l’ús de la matèria gris». En aquest sentit, el col·legi es manifesta a favor de què el Govern, donades les condicions de millora respecte a la pandèmia, mostri més interès amb relacio als projectes d’innovació. Segons va indicar Jorge, «sabem que la lluita contra la covid és la fita principal i entenem que es focalitzi tot durant els moments més durs; però necessitem que les idees dels projectes tornin a veure la llum; si això es para costa molt de recuperar». El president del col·legi va afegir que «entenem que les construccions s’aturin per motius prioritaris, però els plans i les noves iniciatives d’edificis no poden parar». Tot i això, el sector privat «continua compensant» la disminució d’inversió pública.

D’altra banda, el sector dels enginyers reivindica que els informes  que duu a terme al Comitè de valoracions de professions titulades esdevinguin «vinculants». Aquest aspecte està relacionat amb el procés de contractació dels enginyers que es formen a l’estranger i venen a treballar al país. En aquest sentit, el comitè es reuneix i duu a terme un procés d’anàlisi i valoració per a cada candidatura amb l’apreciació del COEA. Segons va declarar Jorge, «les observacions que presentem als membres del comitè no tenen cap valor; si el ministeri considera que el candidat és apte per treballar a Andorra, és suficient; el nostre punt de vista no és vinculant». Per tal de poder exercir la professió al país, els enginyers «s’han de col·legiar», però «dels 50 professionals que van demanar treballar al Principat durant el 2021, només 15 es van col·legiar i tots van poder exercir la professió perquè el Govern els hi va donar el vist i plau, sense tenir en compte la nostra opinió», va assenyalar Jorge.

Reptes de futur

Amb relació a l’acord d’associació, els tècnics consideren que «caldria establir la no obligatorietat de la residència pels professionals que provinguin dels països de la UE, ja que provoca entrebancs a l’hora de contractar». A més, va reivindicar que «calen fulls de ruta de les institucions, més anàlisi i previsió en general de cara al futur».

Pel que fa als riscos geològics, els enginyers creuen que «s’està fent una bona feina en matèria de prevenció de moviments sísmics, però hem de continuar treballant en l’àmbit de les torrentades i les esllavissades». També, va indicar que un dels aspectes que caldria promoure «és la infraestructura viària, l’organització dels vianants i les bicicletes per les vies públiques». Finalment, va recalcar que «queda molt per fer en matèria de transició energètica, ja que la producció d’energia renovable al país se situa al 20%; els enginyers som un sector clau per dur a terme el canvi en aquest sentit i col·laborarem amb les institucions amb tot el que calgui». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT