PUBLICITAT

ApC i CR avaluen fer llistes unitàries i permetre l'aprovació del pressupost

  • Els liberals no tanquen la porta a una proposta que prové de la plataforma que encapçala Eusebi Nomen
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Nomen parla amb Gabriel en presència d'altres membres de CR Foto: EL PERIÒDIC

Ja és innegable. La precampanya electoral ha començat amb totes les seves potències. I ho fa amb les mateixes incògnites obertes que hi havia fa dos anys: saber qui, quants i com s'enfrontaran al Partit Socialdemòcrata. Tothom haurà de moure fitxa i ahir va ser el torn d'Andorra pel Canvi i del seu president, Eusebi Nomen. En contactes formals mantinguts amb la Coalició Reformista i el Partit Liberal –dos ens que són el tot i la part d'una mateixa cosa– Nomen va proposar un pacte de cara als comicis de la primavera, així com avaluar la possibilitat de votar el projecte de llei de pressupost. I els liberals no van dir que no.

Ara bé, com sovint passa en aquests casos, les versions de la trobada difereixen, si no en l'essencial sí en matisos prou importants. Segons fonts de CR i del PLA, la proposta de Nomen i d'ApC tenia un punt d'ultimàtum: o s'arribava a un pacte per concórrer plegats a les eleccions contra els socialdemòcrates o ApC es plantejava canviar el sentit del seu vot quant al pressupost i deixar passar els comptes de l'Executiu de Jaume Bartumeu. Segons aquestes fonts el raonament de la proposta era el següent: sense pacte electoral és força probable que el PS torni a guanyar les eleccions i, amb aquestes perspectives, potser no té gaire sentit anar a uns comicis amb el risc de regalar a Bartumeu una majoria absoluta.

La versió d'ApC era diferent. Segons Nomen, la proposta consistia en fer «llistes territorials unitàries», deixant que cada formació fes la seva pròpia llista nacional. La proposta respon a la lògica següent: els socialdemòcrates treuen rèdit electoral de la divisió del centre-dreta, especialment a nivell parroquial, on el sistema majoritari imperant és implacable amb aquells que no guanyen. Per tant, segons ApC, pacte de candidatura unitària sí, però només a les parròquies.

Evitar el «buit legal» / Quant al pressupost, la versió d'Andorra pel Canvi també difereix de la que ahir a la tarda corria com la pólvora entre la militància liberal. Nomen va explicar que en cap cas pretenia utilitzar un eventual suport al pressupost com a moneda de canvi per pressionar els reformistes i liberals per assolir un pacte electoral. «El que hem fet ha estat analitzar els problemes que comportaria no aprovar el pressupost i la consegüent entrada en vigor del decret de pròrroga dels comptes» ja prorrogats, va afirmar el líder d'ApC.

Segons Nomen, el Tribunal Constitucional derogaria el decret de pròrroga per inconstitucional i es generaria un «buit legal» per la manca d'uns comptes aprovats. Aquesta situació sí que seria realment paralitzant per a l'acció política i per al país.

¿I si no dissol? / Nomen es va mostrar confiat que les seves propostes podien arribar a bon port: «Tots tenim clar que aquest és el camí». Els liberals eren més escèptics, sobretot quant a la possibilitat de deixar passar el pressupost. ¿I si després el cap de Govern no dissol el Consell? Era la pregunta que ressonava en la ment de molts. Però al quarter general socialdemòcrata ja tenen coll avall que hi haurà eleccions anticipades i fa dies que han començat a preparar l'estratègia. Veurem.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT