Escaldes-Engordany
El Copsia proposa xifrar les fotos íntimes per evitar assetjaments
Les seqüeles psicològiques varien en funció de la víctima
El Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) va anunciar a les xarxes socials un manual de conducta pel bon ús d’internet amb motiu del Dia internacional de la internet segura que es va dur a terme el dimarts passat. En la comunicació, els psicòlegs proposen evitar o bé xifrar amb constrasenyes les fotografies íntimes dutes a terme amb els telèfons mòbils per tal de combatre el ciberassetjament o el xantatge i la intimidació.
De la mateixa manera, els psicòlegs enumeren algunes de les conseqüències que poden patir les víctimes de l’assetjament virtual. A tall d’exemple, van afirmar que la depressió, l’aïllament social, l’ansietat o bé el trastorn alimentari poden ser el resultat d’haver patit aquestes situacions. També van afirmar que totes aquestes seqüeles psicològiques poden variar en funció de la personalitat de cada víctima.
A dia d’avui, tothom està exposat als avantatges i els riscos de les noves tecnologies, però especialment el col·lectiu infantil i els adolescents, el sector de la població més vulnerable i més adherit a l’ús dels telèfons mòbils i les xarxes socials.
D’acord amb la proposta del Copsia, per tal de prevenir incidents relacionats amb el ciberassetjament, els psicòlegs aconsellen fer un ús responsable amb esperit «crític» amb la finalitat de convertir les xarxes socials en un espai més segur i saludable. També, proposen observar l’ús que en fa l’entorn proper i animar les persones susceptibles que poden estar sent víctimes d’un ciberassetjament a demanar ajuda. A més, una altra de les actuacions que recomanen els psicòlegs és bloquejar els comptes que els ciberassetjadors fan servir i denunciar-los davant els serveis, com Facebook, Twitter, entre altres o directament a la Policia.
Com ajudar a les víctimes
El col·legi de psicòlegs adverteix que la primera reacció de totes les persones que donen suport a les víctimes de ciberassetjament sol ser prendre represàlies, però, «és primordial ajudar abans a la persona a fer front a la situació, protegir-se a si mateix i emprendre accions racionals per aturar l’assetjament», segons va afirmar el Copsia a les xarxes socials.
A més a més, el Copsia va recalcar que cal abordar la problemàtica i mostrar un suport incondicional a la persona afectada. De la mateixa manera, recomanen mantenir l’ordinador o dispositiu mòbil allunyat. En el cas que fos del fill, caldria valorar contactar amb el centre educatiu i buscar l’acompanyament d’un psicòleg per superar els danys emocionals.