PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Generalitat obrirà una delegació al Principat per «enfortir les relacions»

Les institucions definiran un comitè tècnic que avaluï les opcions en matèria d’infraestructures pel desenclavament del territori

Per Lídia López

El cap de Govern, Xavier Espot, conversa al seu despatx amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
El cap de Govern, Xavier Espot, conversa al seu despatx amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. | SFGA / JAVILADOT

La Generalitat de Catalunya obrirà una delegació permanent a Andorra. Així ho va avançar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva visita institucional al Principat, i que es va produir després del desplaçament a Barcelona el juliol passat del cap de Govern, Xavier Espot. «Si amb un país hem de tenir una relació especial és Andorra», va posar en relleu Aragonès, que va remarcar que aquest ens contribuirà a «enfortir les relacions» entre territoris veïns. Aquesta tasca s’iniciarà a partir de la trobada, si bé el president va puntualitzar que «necessitarà el seu procediment». Actualment, hi ha una quinzena de delegacions de la Generalitat arreu del món. «El projecte de la creació d’una delegació de la Generalitat a Andorra pot ser una bona iniciativa per ampliar en qüestions com la Comunitat de Treball dels Pirineus», va apuntar en aquest sentit Espot, que també va valorar que «pot servir per impulsar relacions de bon veïnatge».

D’aquesta manera, els dos mandataris van celebrar que les darreres reunions suposen el primer pas per celebrar «trobades de forma periòdica», així com iniciar contactes més profunds respecte de temàtiques concretes que tenen a veure amb ambdós territoris. «A ningú se li escapa que Andorra i Catalunya compartim moltes coses: llengua, cultura, els Pirineus, i un seguit de sinergies en àmbits com el turístic i l’econòmic que fan imprescindible que hi hagi un diàleg fluid», va refermar Espot, mentre que Aragonès va fer referència als «reptes de futur i les oportunitats per a la ciutadania d’Andorra i Catalunya», a banda del «ventall molt ampli de treballs a portar a terme que consolidaran la relació entre els dos governs».

Un d’aquests treballs a desenvolupar és el que té a veure amb les infraestructures i connexions. En aquest sentit, en el decurs de la reunió entre les delegacions es va acordar definir un comitè tècnic que explori les possibilitats en aquesta matèria, i van emplaçar al ministre de Territori i Habitatge Víctor Filloy, i al vicepresident i conseller de polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró a reunir-se per tractar la temàtica. Sobre la taula hi haurà elements ja existents com l’Aeroport d’Andorra - La Seu d’Urgell i l’enllaç per carretera, però també es discutiran altres possibilitats com el transport per cable i el ferrocarril. «S’hauran de conèixer les propostes i serà vital tenir una imatge compartida», va incidir el president de la Generalitat, mentre que el cap de Govern, va fer referència a les possibilitats que poden oferir programes com el Poctefa o institucions com el Banc Europeu d’Inversions (BEI).

Traçat cartogràfic

Pel que fa a la delimitació fronterera entre Andorra i Espanya fruit de la discrepància per la ubicació del parc solar del Planell de la Tossa, Aragonès va reconèixer davant dels mitjans que «ens hem ofert al govern de l’Estat» per intervenir en la definició de la línia fronterera, competència en aquest cas de l’Administració central, posant de manifest que «seria molt positiu que es valori la participació en la comissió de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)». Per la seva banda, Espot també va considerar oportuna la presència catalana a la taula, així com ampliar la tasca a tots els punts fronterers on no hi ha concordança entre ambdós països, remarcant que «estic segur que la solució serà pactada, consensuada i no dramàtica». 

A banda d’Espot i Aragonès, a la jornada de treball bilateral s’hi han sumat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina; el secretari d’Acció Exterior, Gerard Figueras; i l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros. Així, altres elements que s’han posat en comú en les reunions han estat: de l’àmbit cultural, amb la candidatura transnacional per a Patrimoni Mundial de la Unesco i l’impuls de la Fundació Ramon Llull; sobre participació ciutadana; en temàtica mediambiental, de l’acord per a la gestió de residus; la col·laboració en matèria sanitària, fent una aproximació als plans de salut mental; als projectes desenvolupats al voltant de l’esport; i d’actualitat econòmica.

La trobada va cloure amb la visita a l’església de Santa Coloma, un edifici preromànic del segle X amb un campanar llombard de planta circular –un dels pocs exemplars d’aquestes característiques a Andorra i al Pirineu–, i a l’Espai Columba, ideat com a extensió i simbiosi de l’església de Santa Coloma i que custodia, conserva i presenta les pintures murals de l’absis del temple.

PUBLICITAT
PUBLICITAT