Andorra la Vella
Els inscrits al SOA s’estabilitzen en xifres d’abans de la pandèmia
El nombre d’ofertes de feina gairebé duplica el del gener del 2020, i Jover ho atribueix al repunt econòmic
El nombre de demandants de feina a Andorra s’ha estabilitzat. Així ho va apuntar el ministre Portaveu, Eric Jover, en la seva compareixença d’ahir posterior al Consell de Ministres, on va compartir que a tancament del mes de gener, hi havia 432 persones en situació d’atur al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA). Aquesta xifra és pràcticament igual a la del mes anterior, quan hi havia 428 inscrits, però significativament inferior a la de fa un any, ja que el gener del 2021 hi havia 1.264 persones desocupades. És a dir, que la davallada en un any ha estat del 65,8%. Així mateix, Jover va considerar que els dos darrers registres suposen tornar als «nivells similars als de la prepandèmia», i que suposen «l’atur tècnic» que hi ha «en qualsevol país». «És una bossa de persones que no té feina i que sovint és temporal», com per exemple de persones que estan canviant, va exposar el ministre, que va apuntar que és «difícil de disminuir» i que a Andorra se situa al voltant del 2,9%.
No obstant això, Jover sí que va remarcar que la principal tasca és la de «diferenciar els inscrits entre aquests temporals i els que tenen una estada que s’allarga perquè tenen dificultats per tornar-se a ocupar», cosa que amb la disminució dels inscrits, es facilita. En aquest punt també hi tenen incidència les diferents opcions de formació que des de l’Administració es proposen, tal com va remarcar el ministre: «És important oferir un catàleg de formació prou ampli i atractiu».
Aquesta formació també és clau de cara a cobrir les places ofertes des del mateix SOA, i que a final del gener era de 1.982. Aquesta dada sí que és notablement superior a la dels anys anteriors i trenca l’estabilitat del nombre de desocupats, ja que suposa 538 llocs oferts més que el gener del 2021, i 900 més que el 2020. «Aquesta demanda demostra que hi ha una necessitat de mà d’obra significativament més elevada», va detallar Jover, que va afegir que això respon a un «repunt dels sectors econòmics i del mercat laboral». A més, al voltant de la discrepància entre les persones que cerquen feina i els llocs oferts, el ministre va indicar que pot respondre a: que les feines no són prou atractives o a la diferència entre el que es busca i les competències dels inscrits, guanyant importància les formacions esmentades per pal·liar el segon punt.
En darrera instància, el Govern va compartir que 34 persones percebien al gener la prestació per desocupació involuntària, una menys que al desembre. I per completar l’anàlisi de l’evolució econòmica del país, el ministre també va posar en relleu les dades d’importacions i exportacions registrades al gener. Sobre les importacions, Jover va recalcar que el valor del darrer mes havia estat de 117 milions d’euros, un 67% més que l’any passat i un 5,4% més que l’anterior. A més, també creixien si es deixaven a part els productes energètics, que són volàtils, remarcant que aleshores l’increment era del 57% i del 2,6% respectivament. I al voltant de les exportacions, havien crescut un 10% respecte del 2021 i un 22% respecte del 2020, el que resulta una «constatació que el teixit econòmic s’està recuperant».