PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern ha detectat 35 casos de covid persistent a Andorra

L’enquesta conclou que només un 35% de les persones amb símptomes té seguiment mèdic

Per Lídia López

Micó, Mas i Bellmunt, en un moment de la seva compareixença.
Micó, Mas i Bellmunt, en un moment de la seva compareixença. | SFGA / CESTEVE

A Andorra hi ha 35 persones que pateixen covid persistent. Així s’ha pogut calcular a través de l’enquesta impulsada des del Govern i que s’ha dut a terme amb la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES) d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) i del Col·legi Oficial de Metges d’Andorra (COMA), i que anava dirigida a les persones que havien patit el coronavirus fins al juny de 2021. En concret, la metgessa i representant del COMA, Roser Bellmunt, va indicar que «és una dada baixeta», pel fet que tal com va compartir, des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha estimat que el 10% de la població infectada pateix covid persistent. És a dir, que tenint en compte que aleshores es comptabilitzaven 15.000 infectats, s’haurien d’haver registrat uns 1.500 casos.

Tal com va exposar el coordinador del CRES, Joan Micó, del total de 10.000 persones citades a dur a terme l’enquesta –majors de 18 anys–, hi van participar 1.555, un 17% del total, destacant la major participació de dones i una baixa resposta dels majors de 65 anys i menors de 30. Però l’element més significatiu havia estat la «infrarepresentació pels pacients asimptomàtics», ja que tal com va reconèixer Micó, hi va haver una mala formulació de l’enquesta que va provocar que moltes persones no se sentissin cridades. Aquest fet també es demostra pel 59% d’enquestats que va indicar tenir una simptomatologia compatible amb la covid persistent, que tal com va indicar Bellmunt, respon a la condició de tenir símptomes més enllà dels tres mesos del diagnòstic. A més, entre les respostes, el 9% apuntava patir una casuística greu.

No obstant això, Micó va posar en relleu que «només el 35% de persones amb símptomes greus tenen seguiment del seu metge referent», cosa que evidenciava que tot i que moltes persones tenen simptomatologia, molt poques s’animen a consultar-ho amb un professional de la salut. Cal tenir en compte que, tal com va matisar Bellmunt, les preguntes es dividien en els símptomes funcionals i els físics, i al voltant dels darrers, preguntaven sobre la persistència d’afeccions com la febre, la dificultat per respirar o el dolor toràcic. Uns seguit de símptomes que la metgessa del COMA va alertar que si es pateixen, s’ha de contactar amb el metge referent.

Sigui com sigui, el coordinador del CRES va reconèixer que «els resultats no són representatius del conjunt d’infectats», malgrat que «aporten dades valuoses sobre el comportament de la covid», a banda d’haver generat «sensibilització» a la població afectada per assistir al metge. En una línia similar, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va reivindicar que «l’enquesta val la pena només que hagi ajudat una persona a detectar el que pateix», a banda de remarcar que la informació és valuosa per a finalitats de recerca. 

L’enquesta tindrà ara una segona onada, on s’anirà a buscar els infectats entre el juliol i l’octubre del 2021, amb l’objectiu d’anar-ho ampliant a totes les persones infectades a mesura que vagin passant els tres mesos de marge de la infecció. D’altra banda, per tal d’arribar a més persones i així obtenir més dades, també es facilitarà l’enquesta mitjançant l’aplicació d’Andorra Salut i per via telefònica, i no només per SMS com fins ara. 

Segons les dades de l’OMS, la casuística més freqüent de la covid persistent és la de les dones d’edats mitjanes, i els símptomes més comuns són la fatiga, els problemes de memòria i la dificultat respiratòria. I de cara la futura afectació, Bellmunt va remarcar que, malgrat que encara és aviat per treure conclusions, «el fet que l’òmicron sigui menys greu i arribi en un moment de més immunitat, fa pensar que hi haurà menys casos de covid persistent». 

Els actius baixen en 140 i els nous positius són 94

Nova jornada d’incidència del coronavirus a la baixa al Principat. Segons va informar ahir el Govern, els nous infectats registrats les darreres 24 hores van ser 94, d’un total de 36.902. Pel que fa a les altes, es van concedir 234 més fins a les 35.435. Per aquest motiu, els actius van tornar a anar a la baixa fins a situar-se en 1.320, és a dir, 140 menys. D’aquests, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi havia 16 ingressats: 12 a planta i quatre a l’UCI, tres dels quals sota ventilació mecànica. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap víctima i els òbits van restar en 147. Finalment, hi havia 50 aules en vigilància i un total de 154.470 dosis administrades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT